filmomanija srb 628x353 2

Revija Filmomanija prvi put u Beogradu

Atraktivna revija dobrog filma „Filmomanija“ biće održana prvi put u Beogradu, od 18. do 24. septembra u bioskopu „Sinepleks Ušće“, sa novim ostvarenjima uglednih evropskih i svetskih reditelja.
To je izbor značajnih filmova koji su premijere imali na priznatim festivalima u Tokiju, Njujorku, Londonu, Sandensu, Veneciji, Berlinu, Kanu.
Na programu su filmovi Lukasa Modisona, Olivijea Asajasa, Arija Folmana, Majka Lija, Kornelija Porumbiua…
„Filmomanija“ se već osam godina održava u Zagrebu, a ove godine će se istovremeno dešavati u Sinepleks bioskopima u Beogradu, Ljubljani, Skoplju i Podgorici.
Rumunski reditelj Porumbiu posle veoma uspešnih ostvarenja „12:08 istočno od Bukurešta“ i „Policijski, pridev“, s kojima je osvojio čak 24 nagrade na međunarodnim festivalima, predstavlja svoj novi film „Kad se noć spusti na Bukurešt“, prikazan u zvaničnoj konkurenciji festivala u Njujorku, Lokarnu i Torontu.
Francuski reditelj Asajas, autor filma „Nešto u vazduhu“, snimio je hvaljenu dramu „Oblaci nad Sils Marijom“, u kojoj su glavne uloge ostvarile dobitnica Oskara Žilijet Binoše i zvezda „Sumrak sage“ Kristen Stjuart.
Švedski reditelj Modison (poznat po filmovima „Lilja 4-ever“ i „Faking Amal“) posle četiri godine pauze vraća se sa novim filmom „Mi smo najbolje“, koji je na festivalu u Tokiju osvojio Gran Pri.
Biće prikazani i novi film Hansa Petera Molanda „Po redu nestajanja“ iz zvanične konkurencije Berlinala, Lijev „Gospodin Tarner“, za koji je Timoti Spal osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu u Kanu, kao i „Tom na farmi“, novo ostvarenje Ksavijera Dolana, dobitnika nagrade kritike Fipresci u Veneciji.

Povezana vest:  Kusturici uručena nagrada češkh filmskih klubova