Jimi All Is By My Side PosterNovi talas biografskih filmova o muzičarima

Filmska industrija uvek je volela biografije muzičara, a Holivud trenutno doživljava novi talas ovog žanra.
Filmovi o biografijama muzičara ne samo da su popularniji od pisaca, naučnika ili političara, već muzika iz filma može da donese neobjašnjivi dašak „rokenrola“ koji nedostaje drugim saundtrekovima.
Takođe, uloge u takvim „muzičkim“ filmovima nekim glumcima donele su slavu i pokazale se kao životne – Hoakin Feniks u „Hod po ivici“, Džef Bridžis u „Ludom srcu“ ili Sisi Spejsek u „Rudareva kći“.
Kako piŠe „Gardijan“, u bioskope uskoro stižu biografski filmovi o Džejmsu Braunu (Get On Up) i Džimiju Hendriksu (Jimi: All Is By My Side), a u pripremi su i filmovi o drugim poznatim muzičarima.
Između snimanja „Tora“ i „Osvetnika“, Tom Hidleston snima „I saw the Light“, film o kantri muzičaru Henku Vilijamsu koji je preminuo 1953. u 29. godini. Izbor Hidlestona nije prošao mirno budući da se Vilijamsov unuk usprotivio izboru „piskutavog“ Britanca i pored neporecive sličnosti sa muzičarem.
Biografski film o Frediju Merkjuriju je zapravo višegodišnja saga bez kraja na vidiku. Svet je prvi put saznao za film 2010. kada je Saša Baron Koen najavio da će igrati naslovnu ulogu. Koen se potom povukao iz projekta zbog sukoba sa ostalim članovima Merkjurijevog benda „Queen“. Njega je potom zamenio Ben Višov ali se za sada ne zna ko će režirati film budući da je Dekster Flečer odustao u martu. Kako film produciraju producenti „teškaši“ uključujući i Roberta de Nira, šanse su da će film ipak biti snimljen. Pitanje je samo kada.
Od pojavljivanja albuma „Smile“ nekadašnjeg Bič Boja Brajana Vilsona 2004. šuškalo se o biografskom filmu. Producent Bil Polard oživeo je taj projekat i sam ga i režirao. Film „Love and Mercy“ je nelinearna priča u kojoj Pol Dejno igra Vilsona iz 1960ih koji probija muzičke granice, a Džon Kjuzak igra Vilsona iz 1980ih kada se borio sa izolacijom.
Poslednjih pola decenije, film o Frenku Sinatri je u rukama jednog čoveka – Martina Skorsezea. Iako je zvanično najavljen 2009. kao partnerstvo iz snova velikog italoameričkog režisera i italoameričkog pevača, projekat nikako da krene sa mrtve tačke. Skorseze je navodno za ulogu razmatrao Džordža Klunija, Leonarda Di Kaprija, Džonija Depa i Ala Paćina.
Najdraži projekat Dona Čidla je film o legendarnom džezeru Majlsu Dejvisu. Čidl će režirati, producirati, napisati scenario i igrati u filmu „Miles Ahead“ čje je snimanje počelo u julu. Dejvisova porodica odobrila je film tako da je Čidlu omogućeno da koristi muziku Majlsa Dejvisa dok će originalnu muziku komponovati Herbi Henkok.
Priča o bluzerki hrapavog glasa, originalnoj rokenrol devojci Dženis Džoplin već godinama neslavno kruži po Holivudu. Pink, Zoi Dešanel, Rene Zelveger su sve bile u opciji za ulogu Dženis Džoplin koja se predozirala 1970. u filmu koji bi rezirali Fernando Mereiljes, Penelope Sferis i Ketrin Hardvik. Konačan izbor, čini se, pao je na Ejmi Adams i projekat „Get It While You Can“ a sada se traži režiser pošto je Li Denijels otpao.
Sa milionima JuTjub hitova iza sebe, svako bi pomislio da je film o Suzan Bojl gotova stvar ali ne i filmska industrija. To međutim nije zaustavilo seriju pokušaja da se „zavrti priča“ o projektu na čelu sa Bojlovom koja je ozbiljno izjavila da je Meril Strip zainteresovana za ulogu.
Bivši frontmen Nirvane Kurt Kobejn još jedna je od tragično-glamuroznih figura koju filmadzije žele da ovekoveče. Dokumentarac o njemu snimljen je 1998. Gas Van Sant je 2005.snimio film „Last Days“ sa Majklom Pitom u glavnoj ulozi Blejka, „prikrivenog“ Kobejna. Tvorci „zvaničnog“ biografskog filma moraće da se dogovore sa Kobejnovom udovicom Kortni Lov koja se, izgleda, namerila na Berta Morgena, autopra dokumentaraca o Stonsima a za sada se ne zna ko će igrati Kobejna.
Pošto je holivudski tretman dobio filmom Kamerona Kroua „Korak do slave“ koji je inspirisan odlaskom samog Krosua na turneju sa bendom Allman Brothers 1970ih za članak za „Rolling Stone“ magazin, Alman je planirao film zasnovan na njegovim memoarima „My Cross to Bear“. Ceo projekat je propao u februaru kada je asistent režisera poginula na setu posle čega su usledile tužbe i optužbe zbog čega je ceo projekat zauvek napušten.

Povezana vest:  Film "Iluzije" - Potresna priča o čuvenom poljskom slikaru