srdjan koljevic
Srđan Koljević: O Mladoj Bosni kroz fakta i emocije
 
Reditelj i scenarista Srđan Koljević, čiji će film „Branio sam mladu Bosnu“ sutra biti premijerno prikazan u „Sava centru“, izjavio je danas da je nastojao da spoji faktografiju i emocije u toj priči o suđenju akterima Sarajevskog atentata.
-Ovaj film je namenjen svima koji su željni da gledaju nešto ozbiljno. To je ozbiljna priča, ali mi je bilo bitno da film bude i emotivan i potresan, da se oslonim apsolutno na faktografiju, a da istovremeno dočaram i ljudsku stranu svih tih likova – rekao je Koljević posle novinarske projekcije u bioskopu „Roda“.
Koljević je dodao da je priču Mladobosanaca i njihovog branioca na sudu, mladog advokata Rudolfa Cistlera, ispričao citirajući njih same.
-Hteo sam da oni govore njihovim jezikom, a da ja ispričam o njima ovu priču. To je bio vrlo zahtevan dramaturški zadatak, a i režijski, koji sam postavio pred sebe – rekao je poznati beogradski autor, rodom iz Sarajeva.
Film će dan posle beogradske imati i novosadsku premijeru, a od 16. oktobra ulazi u redovnu bioskopsku distribuciju širom Srbije. Koljević je izrazio uverenje da će biti interesovanja da se film prikaže i u Bosni i Hercegovini. Važan aspekt u filmu je deo o pravnoj državi, odnosno o prevazi sile i politike austrougarskih vlasti nad pravnim propisima i zakonima u vreme suđenja u Sarajevu krajem 1914. godine Mladobosancima i onima koji su im pomagali.
-Apsolutno sam to imao u vidu kao jedan od fokusa. To je nešto što je danas aktuelno, a i univerzalno je. Ova priča ima više nivoa, među kojima mi je onaj o takozvanoj pravnoj državi veoma važan – rekao je Koljević.
On je naveo deo kada advokat Cistler na suđenju kaže: „Onog trenutka kada je pravni sistem pogažen, ta država postaje samo veliko razbojništvo“.
-Mislim da je važno ispričati pozitivnu priču o uzornoj moralnosti, hrabrosti i nepokolebljivosti, oslikanu u liku Rudolfa Cistlera, upravo zato što su takvi primeri retki, i zato što danas nedostaju više nego ikada – istakao je Koljeivć.
Izražavajući zadovoljstvo što je snimanje uspešno završeno, Koljević je napomenuo da je bilo „mnogo muke u produkciji“.
-Ovaj film smo odlučili da radimo apsolutno srcem, nimalo razumom. Svi smo ‘skočili u hladnu vodu’, sa ogromnim umetničkim rizikom, u skučenim uslovima, u kratkom vremenskom roku, ali eto – isplivali smo zahvaljujući energiji i posvećenosti svih koji su radili na filmu – istakao je on.
Reditelj je zahvalio mnogobrojnoj ekipi glumaca i saradnika što su mu ukazali poverenje.
-Srećan sam što su svi glumci ostvarili odlične uloge, a posebno zato što su debitanti koji su tumačili likove mladobosanaca upečatljivo doneli iskrenu čistotu zanosa i idealizma, toliko važnog za ovu priču – naveo je on.
Producent je kuća „Košutnjak film“, a distributer „Art Vista“.
Priča prati grupu mladih ljudi, Gavrila Principa (Miloš Đurović) i njegove drugove iz organizacije Mlada Bosna, koji snivaju o slobodi. Na svom putu, oni će 28. juna 1914. godine izvršiti atentat na prestolonaslednika Austrougarske monarhije, Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, koji su u tom trenutku bili okupatori njihove zemlje.
Proglašeni su za najstrašnije zločince, optuženi za opštu katastrofu koja je potom izazvala početak Prvog svetskog rata.
Iznenada se, usred meteža, pojavljuje mladi pravnik Rudolf Cistler (Nikola Rakočević), koji brani optužene mladiće. Kada upozna zanose i ideale svojih branjenika, nalazi se u vrtlogu emotivne drame, spreman na najveći rizik – i tu počinje njegova drama.
Pored Rakočevića, u filmu igraju Nebojša Glogovac, Vuk Kostić, Boris Isaković, Dragan Petrović-Pele, Ljubomir Bandović, Branislav Lečić, Rale Milenković, Irfan Mensur, Bane Tomašević, kao i cela generacija novih glumačkih imena: Milan Marić, Miloš Đurović, Vaja Dujović, Vučić Perović, Marko Grabež, Marko Pavlović…
Direktor fotografije je Goran Volarević, kostimograf Boris Čakširan, scenograf Zorana Petrov, montažer Petar Putniković, umetnički direktor Slobodan Terzić, masker Marinela Spasenović, a za muziku je angažovana Bilja Krstić.
Producent Zoran Janković sa ponosom ističe da je ovo jedini filmski projekat kojim će se ove godine obeležiti stogodišnjica početka Prvog svetskog rata.
-Osećao sam obavezu i dužnost da obeležimo taj događaj, koji je jedan od važnijih u našoj istoriji. Izuzetno sam zadovoljan jer mogu da kažem da smo napravili sjajan film koji će u domaćoj kinematografiji imati zapaženo mesto – rekao je Janković.
Projekat su podržali Filmski centar Srbije i Radio-televizija Srbije.
Povezana vest:  Tom Vilkinson u trileru uz Samjuela L. Džeksona