george lucasLukas: Filmski studiji nemaju ni maštu, ni talenat
 
Američki reditelj Džordž Lukas smatra da su čelnici holivudskih filmskih studija nemaštoviti i netalentovani i ne štedi reči kritike na njihov račun.
Prisutan u Holivudu više od četiri decenije, slavni reditelj dobro poznaje kinematografsku industriju i njene probleme.
U intervjuu za televizijski kanal CBS, kreator dve najveće franšize u istoriji filma – „Ratovi zvezda“ i „Indijana Džons“, još jednom je izrazio svoj prezir prema velikim filmskim studijima, što je donekle paradoks, budući da je i sam bio na čelu jednog od njih – LukasFilm.
-Studija nemaju ni maštu, ni talenat – tvrdi ovaj novopečeni penzioner. Njegova odbojnost prema Holivudu datira još od 1970-ih godina, kada je kao mladi reditelj studiju „Vorner bros“ predložio svoj prvi film, naučnofantastičnu dramu „THX 1138“, koja je vremenom postigla kultni status.
– Studiju se film nimalo nije dopao pa je dao da se preradi, što mu Lukas nikada nije oprostio. -Studiji su oduvek bili problem. U početku, ljudi koji su ih vodili bili su kreativci. Čitali su knjige i adaptiralih ih za film – kazao je reditelja „Američkog grafita“, još jednog njegovog kultnog ostvarenja.
On koji je svoj studio i prava na svoje filmove 2012. prodao Dizniju za 4,05 milijardi dolara, smatra da su još veći krivci velike korporacije „koje ne znaju ništa o pravljenju filmova“.
Vanserijska ličnost u američkoj kinematografiji, Lukas živi podalje od Holivuda, u San Francisku. Nije ništa snimio između prvog nastavka Ratova zvezda „Nova nada“ (1977) i „Epizode I: Fantomska pretnja“ (1999). U snimanju narednih nastavaka zvezdane sage učestvovaće samo u svojstvu savetnika.
Povezana vest:  Preminuo Ivan Bekjarev