kan_filmski_festivalKan odmotava crveni tepih između krize i polemike

 

Svetskom premijerom filma „Robin Hud“ Ridlija Skota večeras se otvara 63. Međunarodni filmski festival u Kanu koji će ove godine morati da računa sa krizom, kritikama filmova i pre njihove projekcije, ali i nevremenom koje je na kratko pretilo da će poremetiti održavanje smotre.

Palata festivala otvoriće svoja vrata 63. izdanju filmskog festivala u Kanu sa 19 ostvarenja u takmičarskom delu čije će pobednike žiri sa Timom Bartonom na čelu nagraditi Zlatnom palmom na svečanom zatvaranju smotre 23. maja.

Posle „zadovoljavjućeg“ prošlogodišnjeg izdanja po oceni organizatora, na festivalu se ove godine osećaju prve posledice svetske ekonomske krize.

Selektor festivala Tjeri Fremo rekao je nedavno da su tek ove godine vidljive posledice krize na polju stvaralaštva, navodeći da je po prvi put zabeležen blagi pad broja prijavljenih dugometražnih filmova.

Povezana vest:  Lindsi Lohan u filmu o mafijaškoj porodici Goti

Mada se u zvaničnoj selekciji našlo uobičajenih pedesetak ostvarenja, broj dugometražnih filmova u trci za Zlatnu palmu je u tendenciji opadanja i ove godine će ih biti 19 nakon što im se u poslednjem času pridružio film Kena Louča „Irska ruta“.

Ove godine među kandidatima za Zlatnu palmu našao se samo jedan američki film, „Pravedna igra“ Daga Lajmana, umesto najmanje tri koliko ih je bilo proteklih godina.

Pored ovog trilera u kome igraju Naomi Vots i Šon Pen, u glavnoj selekciji nalazi se još 18 ostvarenja iz 12 zemalja među kojima su filmovi Abasa Kijarostamija, Takešija Kitana, Majka Lija, Nikite Mihalkova i Kena Louča.

Iranac Kijarostami i Britanac Li već su osvojili Zlatnu palmu, prvi 1997. sa „Ukusom trešnje“, a drugi 1996. sa „Tajnama i lažima“. Louč je nagrađen istim trofejom 2006. za „Vetar koji njiše ječam“.

Povezana vest:  PODELITI FILMSKU ČAROLIJU: NEPROCENJIVO!

Japanac Kitano se 1999. u Kanu predstavio „Kikuđirom“, a Mihalkov se ove godine vraća sa nastavkom „Varljivog sunca“ čiji je prvi deo prikazan na ovom festivalu 1994.

Predpremijerno prikazan u Rusiji, „Varljivo sunce 2“ je podelio kritiku zato što Staljina prikazuje u pozitivnom svetlu.

Protiv filma je pokrenuto potpisivanje peticije naslovljene „Ne dopada nam se“ koju je podržalo i nekoliko Mihalkovih kolega.

Još jedan film prisutan u Kanu je predmet kontroverzi. U pitanju je film „Prognanici“ alžirskog reditelja Rašida Bušareba koji se bavi masakrom koji je 1945. godine počinila francuska vojska u mestu Setif.

Filmovi koji se nađu u selekciji Kanskog festivala sve češće su praćeni polemikama. Festival je do te mere medijatizovan da je postao laka meta za one koji žele da se o njima čuje na uštrb reditelja, objasnio je Fremo.

Povezana vest:  Animirani film Neputovanja u trci za Oskara

-To nam ne smeta sve dok kritičari poštuju filmove, a pogotovo ako ih i odgledaju – rekao je selektor festivala.

Mada su predstavljeni samo jednim filmom u takmičarskom delu, Amerikanci su prisutni u drugim programima festivala sa ostvarenjema Vudija Alena „Upoznaćeš visokog crnog stranca“ i „Volstrit 2: Novac nikada ne spava“ Olivera Stouna.

Azijski film će pored Japanca Kitana predstavljati Kinez Vang Sijaošuaji, Tajlanđanin Apičatpong Verasetakul i Južnokoreanci Im Sangso i Čeng Dong Li.

Ovogodišnje izdanje festivala obeležiće i povratak afričkog filma sa delom „Čovek koji viče“ čadskog reditelja Mahamate Saleha Haruna.

Domaćina festivala, Francusku, predstavljače četiri filma: „Turneja“ Matjea Amalrika, „O ljudima i bogovima“ Gzavijea Bovoa, „Princeza od Monpensijea“ Bernara Tavernijea i „Kopija originala“ Abasa Kjarostamija.

Festival će zatvoriti australijsko-francuski film „Drvo“ rediteljke Žili Bertuseli.