John-Hughes-PlakatFilmska tribina: „John Hughes – Ovo nije glupi tinejdžerski film“ u Domu Omladine

 

Sala na I spratu Doma omladine će u petak, 14. maja u 19:00otvoriti svoja vrata za filmsku tribinu „John Hughes – Ovo nije glupi tinejdžerski film“ na kojoj će predavač biti Zoran Janković, filmski kritičar.

Kada bi se neko latio pravljenja liste sadržaja vremenske kapsule u kojoj bi bile pohranjene sve bitne odrednice 80-ih minulog veka, uz sumnjive modne izbore, nerezonske frizure, pregršt zavodljivog glavno tokovskog pop-rock zvuka, mesta bi se se moralo naći i za ostvarenja koja je pisao i režirao John Hughes.

Povezana vest:  Džared Leto: u umetnosti uspeh dolazi samo ponekad

Zapravo, ako se iole bolje razmisli na tu temu, njegova ostvarenja bi sama po sebi bila dovoljna da posluže toj plemenitoj svrsi. Hughes je otac čitavoj armiji sadašnjih i bivših zvezda i jednog filmskog (pod)žanra – omladinske komedije sa prepoznatljivim melanžom melanholije, diskretnog teen angst-a i upadljivog pop-sentimenta.

Hughesova scenarističko-rediteljska karijera je bila duga i plodna, ali u samo nekoliko ključnih godina tokom osamdesetih Hughes je iznedrio šest ključnih ostvarenja teen komedije (Breakfast Club, Pretty in Pink, Weird Science, Ferris Bueller’s Day Off, Sixteen Candles, Some Kind of Wonderful).

Povezana vest:  Potpisan sporazum o saradnji Filmskog centra Srbije i Ministarstva odbrane Republike Srbije

Zoran Janković

Diplomirao engleski jezik i književnost na Novosadskom univerzitetu. Autor je eseja „Nikad pokoran: Marble Ass Želimira Žilnika“ za zbornik Novi kadrovi . Sarađivao u Huperu i Statusu. Nekoliko godina unazad doprinosi web-magazinu Popboks kroz književne prikaze, recenzije albuma i filmova, tematske tekstove i kolumne. Piše veliki američki roman.