Trash za webFilm Stivena Daldrija „Smetlište“ od sutra u bioskopima

Film britanskog reditelja Stivena Daldrija „Smetlište“ (Trash), koji je privukao veliku pažnju publike na festivalu „Slobodna zona“, biće od sutra i na redovnom bioskopskom repertoaru u Srbiji, najavio je distributer „Taramaunt“.
Uloge, pored tri dečaka, igraju Martin Šin, Runi Mara, Vagner Moura, Selton Melo.
Scenario za ovaj avanturistički triler napisao je Ričard Kertis, na osnovu romana Endija Muligana.
Kada dva dečaka iz sirotinjskog kvarta u Riju na otpadu pronadju novčanik, ne slute da će im se životi preokrenuti. Lokalna policija nudi veliku nagradu onome ko vrati taj novčanik. Dečaci Rafael (Rikson Tevez) i Gardo (Luis Eduardo) shvataju da su pronašli nešto veoma važno.
Zajedno sa drugarom Ratom (Gabrijel Vajnstajn) započinju neverovatnu avanturu, dok pokušavaju da zadrže novčanik, uteknu policiji i razotkriju tajne koje novčanik sadrži.
Na tom putu dečaci će morati da razluče ko je prijatelj, a ko neprijatelj, dok budu sastavljali priču vlasnika novčanika Hozea Andjela (Moura). Shvatiće da ne mogu da veruju policiji koju vodi opasni Frederiko (Melo). Ali dvoje američkih misionara koji rade u njihovoj faveli – razočarani sveštenik (Šin) i njegova mlada pomoćnica (Mara) možda će imati dovoljno snage da pokucaju na prava vrata.
Producent Kris Tajkir je prvi odlučio da radi na ovom projektu kad je otkrio knjigu i pre nego što je izdata. „Ovo je zlatno doba knjiga za tinejdžere koje se bave ozbiljnim problemima“, kaže on, dodajući da roman „Smetlište“ ne ulepšava svet u kojem žive glavni likovi.
Prema rečima scenariste, ono što ovaj film pokušava da predstavi jeste to da „ne treba kategorizovati ljude po tome da li su neobrazovani ili rade na smetlištu, važno je da ih vidimo kao prave, potpune i bogate ljude“.
„Situacije se menjaju, a Brazil je savršen primer toga. Ovo je film koji prikazuje korupciju i nasilje, ali govori više o borbi protiv toga nego o osećanju da su ljudi u bezizlaznoj situaciji“, objašnjava Kertis.
Drugi producent Erik Felner ističe da je Daldri (koji se proslavio filmom „Bili Eliot“) fantastičan režiser drama i da je uneo pravu istinu, pravu iskrenost i pravu emociju u ceo film.
Za poznatog glumca Šina, ovo je priča poput „Avantura Haklberi Fina“ Marka Tvena. „Radi se o tri dečaka i njihovom optimizmu, hrabrosti i avanturizmu. Zaista su nas ubedili da je moguće prevazići beznadežne situacije i rešiti neverovatno teške probleme“, kaže on.
Inače, knjiga je primljena sa kontroverznim reakcijama. Nekoliko škola je odbilo da je obradjuje na nastavi, a ispala je i iz konkurencija za nagrade jer su je opisali kao nepogodnu za decu.
Maligan, bivši nastavnik, veruje da mladim čitačima treba predstaviti pravu istinu o svetu.
Kako se četvrtkom po običaju menja bioskopski repertoar, od sutra će na programu biti i „Gluplji i tuplji DA“ – nastavak klasika medju komedijama koji se vraća nakon 20 godina na bioskopska platna. „Kaži kad“ – gorko-slatka priča o odrastanju sa Kirom Najtli u glavnoj ulozi, „Pre nego što zaspim“ – Nikol Kidman u psihološkom trileru snimljenom po istoimenom bestseleru S. J. Votsona i „Šetnja medju grobovima“ – triler i misterija sa Liamom Nisonom u režiji Skota Franka.
I taj triler je snimljen po romanu, bestseleru autora Lorensa Bloka. Uz Nisona igraju Dan Stevens i Bojd Holbruk, a domaći distributer je „Cinefest“.
Napeta priča prati bivšeg policajca Meta Skadera (Nison) koji postaje nelicencirani privatni detektiv i pristaje da pomogne dileru drogom Keniju Kristu (Stevens) u potrazi za ljudima koji su oteli i brutalno ubili njegovu ženu.
Met otkriva da ovo nije njihovo prvo, ali ni poslednje takvo zlodelo. Granice izmedju pravde i zločina su nevidljive, a on je nepogrešiv u otkrivanju ubica koji su našli novu žrtvu, ali vreme nije na njegovoj strani, navodi se u najavi.

Povezana vest:  OSKAR 2012, Francuski film “The Artist” osvojio najviše Oskara