hobit-2014

Premijera poslednjeg dela „Hobita“ u novoj tehnologiji

Film „Hobit; Bitka pet armija“, poslednji deo serijala reditelja Pitera Džeksona po Tolkinovim romanima, biće premijerno prikazan u Beogradu 11. decembra, najavio je danas distributer „Blic film“.
Ova kompanija je prva koja će publici u Srbiji predstaviti jedan film u tehnologiji „High Frame Rate“ (HFR) 3D, što je najnovija stavka u naučnom i umetničkom razvoju filmske umetnosti i trend razvoja industrije u 21. veku.
Komercijalni filmovi se snimaju i distribuiraju u sistemu od 24 slike u sekundi – 24fps (frame per seconds). Predstavljanjem digitalnog stereoskopskog filma (3D) ukazala se potreba za snimanjem filmova na većem frame rate-u. HFR su ostvarenja snimana iznad 24fps i preko 24 herca. To ima poseban efekat u 3D filmovima, koji sada zaista oživljavaju pred očima gledalaca, navodi se u obrazloženju nove tehnologije.
Filmski kritičari opisuju gledanje HFR filma kao pogled kroz prozor. Ovo novo iskustvo može se meriti sa pojavom modernog filma u 3D tehnologiji. Publika ima utisak da se nalazi unutar samog filma.
Magija HFR-a u „Hobitu“ dolazi posebno do izražaja zbog ukupne estetike Džeksonovog stila i žanra ove spektakularne sage.
U Srbiji će se „Hobit; Bitka pet armija“ HFR 3D prikazivati u bioskopima „Sinepleks“ i „Roda“, a biće dostupna i samo 3D verzija.

Povezana vest:  Napravite svoju „Persi Džekson – More čudovišta" filmsku scenu i osvojite uzbudljivo putovanje