MovieTape

Gradski sekretar za kulturu podržao okupaciju „Zvezde“

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević izjavio je danas nakon posete bioskopu „Zvezda“ i razgovora sa članovim Pokreta za okupaciju da podržava i razume motive za takvu inicijativu ali je dodao da se moraju prvo ispitati pravne pretpostavke.
-Ovo je jedan vapaj, jedan krik, jedna vrsta dozvoljenog intelektualnog i faktičkog malog bunta koji ukazuje na jednu tragičnu situaciju koju Beograd ima kada je reč o bioskopima, pogotovo sa bioskopima sa određenom umetničkom i filmskom koncepcijom – naveo je Vukosavljević.
On je naglasio da Beograd takve bioskope u centru nema. 
-Ovi mladi ljudi entuzijasti, posvećenici, napravili su jedan odlučan gest, ali se suočavamo sa jednom pravnom situacijom koja je nastala u ranijem period – dodao je Vukosavljević.
Prema njegovim rečima, neka od prethodnih vlasti je uspela da privatizuje jedno preduzeće bez da precizno odredi na koji način i uz koje uslove moraju da budu očuvane njegove osnovne delatnosti.
-Mi ćemo pružiti podršku, naravno kad vidimo kakve su pravne pretpostavke za to. Verovatno će doći do nekih razgovora sa vlasnikom, malo ozbiljnijih nego što su poruke preko Fejsbuka – kazao je Vukosavljević. 
On je izrazio nadu da će ova inicijativa, koja je vrlo hrabra i vrlo odlučna i usmerena ka jednom dobrom cilju, biti uz poštovanje zakona.
-I vlasnik je, kako sam obavešten, bio je obavezan ugovorom da sačuva delatnost ovih bioskopa. To se nije desilo. Neko je propustio da se žali na to što on nije uradio i sad smo se našli u jednom zamešateljstvu koje je vrlo nezgodno – istakao je Vukosavljević.
On je ukazao da su Sekretarijatu za kulturu vezane ruke, ali da postoje druge gradske institucije, kao što je gradsko javno pravobranilaštvo i da se prvo moraju ispitati pravne pretpostavke.
-Kada to budemo uradili videćemo, u skladu sa okolnostima, šta može da se postigne – rekao je Vukosavljević i dodao d u ovom trenutku da ne može da daje konkretne procene, ali da je dobra volja tu. 
-Iza ovih reči stoji jedna ozbiljna jasna i razumna procena da Beogradu nedostaju njegovi bioskopi u centru grada, mali alternativni, kvalitetni bioskopi. Ovo jedan od takvih i mi ćemo rukovođeni tim stavom da pokušamo da vidimo šta se u datim okolnostima najviše može uraditi – podvukao je Vukosavljević.
Kako je dodao Beograd zaslužuje da ima bioskop gde će se skupljati autori, organizovati tribine…jer nije sve u blokbasterima, u filmovima holivudske A produkcije. Monogo toga je kada je reč o filmu u specijalm programima, alteranativnim i konceptualnim pristupima i Beogradu to nedostaje, istakao je Vukosavljević, napomenuvši da je glavni grad izgubio sve bioskope. Članovi Pokreta za okupaciju bioskopa, neformalne grupe mladih umetnika i građana, od petka uveče su u bioskopu „Zvezda“. Oni rade na čišćenju i sređivanju ovog prostora i organizuju filmske projekcije.

Povezana vest:  Najavljen šesti film franšize Paklene ulice