sa zatvaranja festivala ALTERNATIVE FILM VIDEO 2014Nagrade festivala alternative film/video 2014.

Proglašenjem i projekcijom filmova koji su se našli na Listi značajnih ostvarenja u subotu uveče završen je Festival novog filma i videa Alternative film/video 2014.
Članovi žirija festivala Karpo Godina (Slovenija), Sebastijan Kodolani (Mađarska) i Milutin Petrovič (Srbija), odabrali su šest najboljih filmova čiji će autori dobiti priliku da kao gosti rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad realizuju svoj novi film.
Na listi značajnih ostvarenja našli su se film „A.D.A.M.“ Vladislava Kneževića (Hrvatska) zbog „dobro osmišljenog koncepta koji podržava visoko estetizovanu fotografiju“, zatim „Friedrićsfelde Ost“, Milice Jovčić & Nenada Ćosića, (Srbija / Hrvatska), zbog kako se navodi u obrazloženju žirija „ekspresivne, čiste kinematografske priče sa malom atraktivnom ‘smetnjom'“. U obrazloženju za film „Inversion“, Linde Fenstermaker (SAD) ističe se da je u pitanju autoportret pun iskrenosti.
Prema oceni žirija film „Rettungsgriffe / Rescue Grips“, Nine Kreuzinger (Austrija) je „najbolji film od odbačenih arhivskih materijala koji reprezentuje sve filmove sa festivala iz te kategorije“, dok je film „Time Gap“, Claudie Cardenas & Rafaela Sćlićtinga (Brazil) „probudio ljubav i nostalgiju ka dobrom starom filmu“.
Na Listi značajnih ostvarenja našao se i film „Spin Off“, Izvanrednog Boba, (Slovenija) zbog „veselog poigravanja sa mogućnostima savremenih malih kamera i njihovim širokougaonim objektivima“, kome je ujedno dodeljena i nagrada „Ivan Kaljević“, u znak sećanja na prerano preminulog autora avangardnih i alternativnih filmova Ivana Kaljevića.

Povezana vest:  Umro kompozitor filmske muzike Džon Bari