Marvel-1

Autor Marvelovih stripova, Sten Li proslavio 92. rođendan

Legendarni pisac Marvelovih stripova Sten Li u nedelju je napunio 92 godine. Rođen kao Stenli Martin Liber 28. decembra 1922. godine u Njujorku, karijeru je započeo sa 17 godina u Timely Comics-u (kasnije Marvel), strip kompanije svog rođaka Martina Gudmana.
Godine 1961, zamoren pričama o čudovištima koje su postale specijalnost Timely Comics-a, Li pokreće novi časopis čiji će junaci biti super-heroji. Zajedno sa crtačem Džekom Kirbijem, s kojim je već radio na Kapetanu Amerika, stvoirće „Fantastičnu četvorku“. Gospodin Fantastičan, Nevidljiva žena, Stvor i Čovek baklja doživeće ogromnu popularnost. 
Od tada će Li stvoriti neke od najznačajnijih junaka u istoriji stripa: Hulk (1962), Spajdermen (1962), Ajron Men (1963), Osvetnici (1963), Iks Men (1963), Derdevil (1964), Tor (1966) i Srebrni Letač (1968). 
Suprotno idealističkoj predstavi većine superheroja, njegovi junaci su kompleksne ličnosti, često naprasiti, hvalisavi, tmurni, čak melanholični. 
Iako je zagazio u desetu deceniju života, Li ne razmišlja o penziji. Aktivno je uključen u radu mnogih kompanija, i redovno se pojavljuje na konvencijama stripa širom sveta.
Učestvuje i u kreiranju novih likova za kompaniju POW! Entertainment, a osnivač je i izvršni direktor strip konvencije Comikaze Expo.
Takođe je osnivač i Fondacije Sten Li koja promoviše različitost, pismenost, kulturu i umetnost.
Nekoliko anegdota vezanih za Stena Lija:
Koristio je pseudonim Sten Li (koji je u međuvremenu postao njegovo pravo ime) jer je nameravao da popstane ozbiljan pisac. 
-Nadao sam se da ću jednog dana napisati Veliki američki roman i nisam želeo da koristim svoje pravo ime za te stripovske tričarije – kazao je jednom prilikom Li. 
Na ideju o Spajdermenu došao je jednog dana dok je posmatrao pauka na zidu kancelarije. U početku njegov urednik nije želeo ni da čuje o junaku pauku, ubeđen da takav lik ne može da „prođe“ kod publike. 
Ajron Mena je stvorio s mišlju da će ga čitaoci mrzeti. 
-To je trgovac oružjem, bogati industrijalac. Mislio sam da će biti zabavno stvoriti lik koji se ne može voleti, a postao je izuzetno popularan – ispričao je Li.
Legendarni pisac stripova se pojavio u više od dvadeset Marvelih filmova, od Osvetnika do Iks-Mena, a takođe je imao značajnu ulogu (glumio je dedu) u prvom animiranom filmu u zajedničkoj produkciji studija Dizni i Marvela – „Grad heroja“. 

Povezana vest:  Ejbel Ferara počasni gost BelDocs festivala