luiza rajner

Umrla glumica Luiza Rajner

Luiza Rajner, prva glumica koja je dobila Oskare dve godine za redom, umrla je danas u 105. godini. Zvezda zlatne ere filma, 1930-ih godina, umrla je od upale pluća u svom domu u Londonu, izjavila je njena ćerka Frančeska Nitel-Boujer.
Glumica nemačko-austrijskog porekla počela je karijeru kao tinejdžerka kod austrijskog reditelja Maksa Rajnharta i u nekoliko nemačkih filmova. Sredinom 1930-ih otkrio ju je lovac na talente iz američkog studija Metro-Goldvin-Mejer, koji je tražio nove evropske lepotice koje će parirati Greti Garbo. 
Prvi film u SAD „Escapade“ snimila je 1935, ali su je uloge u narednim filmovima proslavile. Svoje mesto u istoriji kinematografije Luiza Rajner je osigurala ulogama u filmovima „Veliki Zigfild“ 1936. i „Dobra zemlja“ 1937. godine, za koje je osvojila Oskare. Bila je prva glumica koja je nagradu američke Akademije dobila dve godine uzastopno. To je kasnije uspelo još samo četvoro glumaca – Spenser Trejsi, Džejson Robards, Tom Henks i Ketrin Hepbern. 
Posle Oskara, karijera Rajnerove je počela da ide nizbrdo takvom brzinom da mnogi smatraju da je ona jedna od prvih žrtava „prokletstva Oskara“. 
Luiza Rajner je i sama rekla da je dvostruki Oskar najgora stvar koja je mogla da joj se desi i da joj status filmske zvezde nije doneo sreću. U godinama koje su usledile vodila je bitku sa studijom, rediteljima I producentima oko svoje karijere, zbog čega je otišla iz Holivuda u Njujork. Već 1940-ih godina njena glumačka karijera bila je završena. 
Bila sam mašina, praktično, oruđe u velikoj fabrici, i nisam mogla ništa da radim – rekla je Rajnerova u intervjuu za Asošiejted pres 1999, dodajući da joj nisu dali uloge u filmovima koje je želela,
kao što je bio „Za kim zvona zvone“.

Povezana vest:  Demi Mur: Moj brak sa Kučerom je gotov

-Tako da sam otišla. Pobegla sam – rekla je glumica. 
Krajem 1930-ih i početkom 1940-ih godina igrala je u još nekoliko holivudskih filmova, među kojima „The toy wife“, „The great waltz“ i „Hostages“, ali bez većeg uspeha. 
Ostatak života uglavnom je provela u Engleskoj, retko snimajući. Jedan od poslednjih filmova u kojima je igrala bio je „Kockar“, po romanu Fjodora Dostojevskog, 1998. godine. Luiza Rajner bila je tri godine u braku s piscem Klifordom Odetsom, a 1945. se udala za izdavača Roberta Nitela.

Povezana vest:  Nova projekcija filma „Stric“ zbog ogromnog interesovanja publike