cuvari galaksijeNominacije za nagrade Udruženja scenarista (WGA)

Nezavisni filmovi „Odrastanje“ (Boyhood) i „Whiplash) kao i blokbaster „Čuvari galaksije“ nominovani su za prestižna priznanja američkog Udruženja scenarista (Writers Guild Awards).
„Odrastanje“ Ričarda Linklatera je jedan od favorita za nominaciju za Oskara, a scenaristi su ga nominovali u kategoriji najbolji originalni scenario.
Film koji je sniman 12 godina „takmiči“ se sa biografskim filmom o rvačima „Foxcatcher“ za koji su scenario napisali E. Maks Fraj i Den Faterman i priču o džez bubnjaru „Whiplash“ režisera i scenariste Dejmijena Čazela.
U kategoriji najbolji originalni scenario su i komedija „Grand Budapest Hotel“ (Hjugo Ginis i Ves Anderson) i noar drama „Nightcrawler“ Dena Gilroja.
„Čuvari Galaksije“, akcioni film sa superherojima koji je bio film sa najvećom zaradom 2014. doneo je Džejmsu Ganu i Nikol Perman iznenađujuću nominaciju Udruženja scenarista za najbolji adaptirani scenario.
Film se u konkurenciji nassao sa „American Sniper“ Džejsona Hala, „Wild“ koji je za veliko platno adaptirao britanski pisac Nik Hornbi, „Issčezla“ (Džilijan Flin i Alan Turning) i „The Imitation Game“ Grejama Mura.
Scenarija za filmove „Čovek ptica“, „Selma“ i „The Theory of Everything“, koji su favoriti za Oskare, nisu se kvalifikovali jer nisu pod jurisdikcijom WGA koji imaju neke od najstrožijih kvalifikacija.
Kada je reč o dokumentarcima, nominovani su: „Finding Vivian Maier“ Džona Malufa i Čarlija Siskela, „The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz“ Brajana Knapenbergera, „Last Days in Vietnam“ Marka Bejlija i KEvina Mekalistera i „Red
Army“ Gejba Polskija.
Udruženje scenarista će svoje nagrade istovremeno uručiti na ceremonijama u Los Anđelesu i Njujorku 14. februara.

Povezana vest:  Paranormalna aktivnost 3 – kako je sve počelo?