Grand Budapest Hotel
Nominacije za BAFTA nagrade
 
Komedija „Grand Budapest hotel“ iznenađujući je favorit za nagrade Britanske filmske akademije (BAFTA), a u kategoriji njabolji glumac nadmetaće se engleske zvezde Edi Redmejn i Benedikt Kamberbač.
Ves Andersonov „Grand Budapest hotel“ dobio je 11 nominacija, uključujući najbolji film i režiju. Rejf Fajns nominovan je za najboljeg glumca.
U glumačkoj kategoriji je i Majkl Kiton za ulogu ocvalog glumca koji želi da oživi karijeru u filmu „Čovek ptica“ Alehandra Injaritua koji je nominovan u 10 kategorija kao i Džejms Maršov film „The Theory of Everything“ gde Redmejn igra fizičara Stivena Hokinga.
Redmejn je rekao da je BAFTA nominacija potpuno nezamisliva i insistira na tome da ne postoji nikakav rivalitet sa Kamberbačom koji je nominovan za ulogu matematičara Alana Turninga u filmu „The Imitation Game“ koji je dobio devet nominacija.
-Obojici nam je jasno da ljudi žele da rivalstvo postoji ali mi smo stari, stari prijatelji i mislim da je on sjajan glumac. Bio je senzacionalan u ‘The Imitation Game’ i volim da ga gledam – rekao je Redmejn.
Džejk Gilenhal je takođe nominovan za ulogu ljigavog novinara u filmu „Nightcrawler“ ali, zanimljivo, Timoti Spal nije dobio nominaciju za ulogu umetnika Tarnera u filmu „Mr Turner“ za koju je dobio nagradu u Kanu.
U kategoriji najbolje ženske uloge su Felisiti Džouns (The Theory of Everything), Ejmi Adams (Big Eyes), Džulijen Mur (Still Alice), Rozamund Pajk (Iščezla) i Ris Viderspun (WIld)/
Po pet nominacija imaju filmovi Ričarda Linklatera „Odrastanje“ i Dejmijena Čazela „Whiplash“.
Nominovani za najbolji film su: „Čovek ptica“, „Odrastanje“, „Grand Budapest hotel“, „The Imitation Game“ i „The Theory of EVerything“.
U odvojenoj kategoriji najboljih britanskih filmova su „The Imitation Game“ i „The Theory of EVerything“ kao i drama o Severnoj Irskoj „’71“, „Under the Skin“ i animirani „Meda Pedington“.
O dobitnicima će odlučivati 6500 članova Britanske filmske akademije a dobitnici BAFTA biće proglašeni na ceremoniji u Londonu 8. februara.
Povezana vest:  Održana premijera najveće novogodišnje avanture "Deda Mraz i kompanija"