Queen of the DesertNa Berlinalu filmovi Kidmanove, Patinsona, Panahija
 
Novi film iranskog režisera Džafara Panahija i istorijska drama sa Nikol Kidman i Robertom Patinsonom, premijerno će biti prikazani idućeg meseca na filmskom festivalu u Berlinu, saopštili su danas organizatori.
Berlinale, 65. po redu, biće održano od 5. do 15. februara i tom prilikom će „Taxi“ iranskog disidenta Panahija biti prikazan. Panahi je proveo neko vreme u zatvoru zbog dokumentarca koji je pokušao da snimi o nemirima u Iranu posle spornih predsedničkih izbora 2009. i zvanično mu je zabranjeno da narednih 20 godina režira filmove.
Na Berlinalu će biti prikazan i film veterana Vernera Hercoga „Queen of the Desert“ gde Kidmanova glumi britansku avanturistkinju i špijuna Gertrudu Bel a srcelomac iz „Sumraka“ Patinson – T.E. Lorensa, poznatijeg kao Lorens od Arabije. U filmu igraju i Džejms Franko i Dejmijan Luis.
Na festivalu će biti prikazan i najnoviji film kineskog režisera Džijanga Vena „Gone with the Bullets“ i „Mr Holmes“ Bila Kondona sa Ijanom Mekelenom i Lorom Lini.
Francuski režiser Benoa Žako predstaviće „Diary of a Ćambermaid“ sa Leom Sejdu i Vinsentom Lindonom, piše AFP.
Vijetnamski režiser Pan Dang Di, miljenih festivala, predstaviće se filmom „big Father, Small Father and Other Stories“.
Panahi je 2013. osvojio Srebrnog medveda za najbolji scenario za „Closed Curtain“, film koji je snimio u tajnosti izazvavši tako protest iranske vlade.
Festival je prošle sedmice saopštio da će 11-dnevno Berlinale otvoriti film španske režiserke Izabel Coikset „Nobody Wants the Night“sa Žilijet Binoš u glavnoj ulovi.
Na festivalu će biti prikazani i novi filmovi Terensa Malika, Keneta Brane i Pitera Grinveja kao i filmska adaptacija erotskog bestselera „Pedeset nijansi sive“.
Berlinale, jedan od vodećih filmskih festivala u Evropi, iduće sedmice objaviće kompletnu listu filmova u takmičarskom programu.
Predsedavajući žirija koji dodeljuje Zlatnog i Srebrnog medveda je američki režiser i scenarista Daren Aronofski.
Povezana vest:  Počela prodaja karata za najočekivaniji film godine "OSVETNICI - KRAJ IGRE"