Kustendorf plakat

NIKITA MIHALKOV GOST KUSTENDORFA

Reditelj Nikita Mihalkov biće gost Kustendorf Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala. Mihalkov film „Sunčanica“ koji je svetsku premijeru imao u Srbiji, biće prikazan na Kustendorfu, 25.01. a zatim će ovaj istaknuti reditelj svoje bogato iskustvo podeliti na radionici sa mladim, filmskim stvaraocima.
Nikita Sergejevič Mihalkov (rus. Nikita Sergeevič Mihalkov) je jedan od najpoznatijih ruskih filmskih autora i glumaca.
Mihalkov je učio glumu u dečjem studiju Moskovskog umetničkog teatra i kasnije u Šukinovoj školi Vahtangovog pozorišta. Uz nastavak glumačke karijere, upisao se u Svesovjetski državni institut kinematografije (sada poznat kao Gerasimov institut kinematografije), gde je studirao režiju kod Mihaila Roma, koji je bio profesor i njegovom starijem bratu, Andrei Konchalovskom koji će takođe biti gost Kustendorfa.
Međunarodnu reputaciju Mihalkov je stekao svoji drugim ostvarenjem „Раба любви – A Slave of Love“ 1976. godine.
Film „Неоконченная пьеса для механического пианино – An Unfinished Piece for Player Piano „(1977) prema komadu Čekova „Platonov“ osvojio je prvi nagradu na „San Sebastian Film Festivalu“.
Kombinujući nekoliko kratkih Čehovljevih priča, 1987. godine režira film „Очи чёрные – Dark Eyes „(1987) u kome glumi Marčelo Mastrojani. Film je doživio uspeh i pohvale, a Mastrojani je dobio nagradu za najboljeg glumca na Kanskom filmskom festivalu i nominovan je za Oskara za svoju ulogu.
Sa svojim narednim filmom „Urga“ (1992. godina), osvojio je Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji i bio je nominovan za Oskara za najbolji strani film.
Mihalkov najpoznatiji film do danas „Утомлённые солнцем (Varljivo sunce)“ iz 1994. godine, obrađuje napetu atmosferu za vreme Staljinovih čistki. Film je dobio Glavnu nagradu na Kanskom festivalu i Oskara za najbolji strani film, kao i još drugih priznanja. Do 2000. godine, Varljivo sunce je bio film sa najvećom zaradom koji je snimljen u istočnoj Evropi.
Film „12″ dobio je 2008. godine nagradu publike na festivalu u Karlovim Varima, a iste godine je bio nominovan za Oskara u kategoriji film godine van engleskog govornog područja, dok je 2007. godine bio nominovan za Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu.
Uz reditelje Nikitu Mihalkova, Andreja Končalovskog, Alfonsa Kuarona i Bertranda Taverniera, na Kustendorfu će biti prisutni i predsednica Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, meksičko-američki filmski producent Aleks Garsija i francuska filmska producentkinja Klodi Osar kao članovi međunarodnog žirija takmičarskog programa. Nagradu za najbolju fotografiju „Vilko Filač“ ove godine dodeliće švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš i Goran Volarević, srpski direktor fotografije.
Osmi međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 21. do 26. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji „Rasta international“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

Povezana vest:  Završnica i nagrade Cinema City internacionalnog filmskog festivala