still aliceFilm Still Alice doneo Džulijen Mur nominaciju za Oskara

U filmu „Still Alice“, glumica Džulijen Mur igra ženu koja ima sve, ljubav, decu, karijeru, ali postepeno gubi sve što je izgradila zbog Alćajmerove bolesti. To je uloga koja je donela glumici nominaciju za Oskara.
Džulijen Mur (54) igra zajedno s Alekom Boldvinom, dok su joj ćerke u filmu Kristen Stjujart i Kejt Bosvort.
Riđokosa glumica je prošle nedelje dobila Zlatni globus za tu ulogu, nakon što je 2013. godine dobila isto priznanje za televizijski film „Game Change“ i još jedan 1994. godine za ulogu u filmu „Short Cuts“ (Kratki rezovi).
Glumica je nominovana u kategoriji najbolje glumice i mogla bi da dobije Oskara posle četiri ranije nominacije. Suparnice su joj, između ostalih, Marion Kotijar i Riz Viterspun.
-Hvala svima… Srećna sam i jedva dišem – napisala je glumica na društvenoj mreži tviter posle zvaničnog objavljivanja nominacija za Oskara.
U filmu „Still Alice“ Ričarda Glecera i Voša Vestmorelenda, koji sutra izlazi u SAD, Džulijen Mur je naučila da postepeno I nepovratno žali za svojim intelektom, komunikacijom i sećanjima, ocenili su kritičari.
Glumica je rekla da se posebno pripremala za tu ulogu posećujući žene obolele od Alćajmerove bolesti u bolnicama.
-Tada sam mnogo razmišljala o smrti. Ja sam razmišljala o tome, dok je moj lik bio lišen luksuza razmišljanja – rekla je glumica u intervjuu američkom filmskom magazinu Varajeti.
Džulijana Mur je karijeru započela 1983. godine s nekoliko epizodnih uloga da bi početkom 21. veka postala jedna od najpriznatijih I najnagrađivanijih glumica svoje generacije.
Nominovana je za Oskara za najbolju sporednu glumicu za filmove „Noć bugija“ 1997. i „Sati“ iz 2002. kao i za Oskara za najbolju glavnu glumicu za uloge u filmovima „Kraj jedne ljubavne priče“ iz 1999. godine i „Daleko od raja“ iz 2002.
Pored mnogobrojnih uloga, najčešće nekonvencionalnih žena, karijeru Džulijen Mur karakterišu borba za zaštitu dece, legalizacija homoseksualnog braka, kao i tri nagrade na evropskim filmskim festivalima u Veneciji, Kanu i Berlinu.

Povezana vest:  Angelopulos sprema film o grčkoj ekonomskoj krizi