ivan-tasovac

Ministar Tasovac otvara Kustendorf

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf otvoriće večeras u 19.00 sati u Drvengradu na Mokroj Gori ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac. Na Kustendorf danas stižu gosti festivala francuska producentkinja Klodi Osar, reditelj Andrej Končalovski, direktor filmskog festival u Kanu Tjeri Fremo, direktorka Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil. 
Končalovskom će večeras biti uručena nagrada festivala, u 17.00 sati najavljeno je otvaranje izložbe njegovog stvaralaštva, a njegovi filmovi biće prikazani u programu Retrospektiva velikana. Osnivač festivala reditelj Emir Kusturica rekao je da Kustendorf ohrabruje mlade ljude da uđu u kinematografiju i da u opuštenoj atmosferi, bez crvenih tepiha sa festivala, uživaju u druženju I muzici. 
-Pošto je Kustendorf festival na koji imam dosta uticaja, doći će žena koja je odredila jedan deo mog života, francuska producentkinja Klodi Osar, sa kojom sam radio film ‘Arizona drim’ – rekao je Kusturica i dodao da je ona obeležila evropski film i najveštije spojila umetničko i komercijalno. 
Gosti Kustendorfa biće i američki reditelj meksičkog porekla Alfons Kuaron i ruski reditelj Nikita Mihalkov. 
U programu Retrospektiva velikana biće prikazani filmovi „Oko ponoći“ Bertrana Tavernijea, „Romansa o zaljubljenima“ i „Marijini ljubavnici“ Andreja Končalovskog, „Andrej Rubljov“ Andreja Tarkovskog, Kusturičin „Arizona drim“, „Potomci“ Alfonsa Kuarona i „U noći“ Šarla Vanela. 
U Savremenim tendencijama su „Sunčanica“ Nikite Mihalkova, „Vlasnici“ Adilkana Jeržanova, „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“ Roja Andersona, „Bele noći poštara“ Alekseja Trjapicina.
U tom delu programa biće prikazan i omnibus „Razgovori sa Bogovima“ koji su režirali Vorik Torton, Hektor Babenko, Mira Nair, Hideo Nakata, Amos Gitai, Aleks de la Iglesia, Emir Kusturica, kao i Bahman Gobadi i Giljermo Ariaga koji će ttakođe biti i gosti Kustendorfa. 

Povezana vest:  AFI 11. decembra objavljuje listu najboljih filmova