benedict cumberbatchKamberbač se izvinjava zbog upotrebe termina „obojeni“

Britanski glumac Benedikt Kamberbač rekao je da se poneo kao „idiot“ kada je za glumce koji nisu beli upotrebio termin „obojeni“, prenosi AP.
Glumac je u tok šou na televiziji PBS govorio o rasnoj raznolikosti u Holivudu i tom prilikom je rekao da „kada je reč o obojenim glumcima“ oni imaju više mogućnosti za rad u SAD nego u Britaniji „a to je nešto što mora da se promeni“.
Britanska organizacija koja se bori protiv rasizma „Show Racism the Red Card“ pozdravila je Kamberbačove komentare o raznolikosti ali je ocenila da je termin koji je upotrebio „zastareo“.
Kamberbač, koji je nominovan za Oskara za ulogu u filmu „The Imitation Game“, juče je objavio saopštenje u kome se izvinjava zbog „nepomišljene upotrebe neprikladnog jezika“.
-Očajan sam što sam uvredio ljude korišćenjem zastarele terminologije. Iskreno se izvinjavam. Nema opravdanja za to što sam idiot i znam da je šteta učinjena.
Američka akademija za film, koja dodeljuje Oskare, našla se na udaru kritika kada je pre nekoliko dana objavila spisak nominovanih za ovu prestižnu nagradu jer su svih 20 glumaca nominovanih za glavne i sporedne uloge belci.

Povezana vest:  Film ''Ne zaboravi me'' u bioskopima

PHOTO: JB Lacroix/WireImage