ArijelOd sutra filmovi Akija Kaurismakija u Studentskom gradu

Retrospektiva filmova finskog režisera Akija Kaurismakija, tokom koje će biti prikazano 17 ostvarenja nastalih u prethodne tri decenije, biće održana od februara do aprila u Domu kulture Studentski grad.
Retrospektiva, prema najavi organizatora, počinje sutra filmom „Zločin i kazna“.
Tokom februara biće prikazani i „Kalamari Union“, „Senke u raju“, „Hamlet ulazi u posao“, „Arijel“ i „Lenjingradski kauboji osvajaju Ameriku“. Ulaz na sve projekcije u okviru ovog ciklusa biće slobodan.
Filmove Akija Kaurismakija odlikuje specifičan vizuelni stil, koji podseća na francuske filmove snimljene šezdesetih godina prošlog veka, a veoma veliki uticaj na estetiku ovog reditelja imali su Rober Breson i Žan Pjer Melvil.
Radnja u filmovima Kaurismakija obično je vrlo jednostavna, a karakteriše je atmosferična gluma u neobičnom ambijentu. Gotovo svi filmovi dešavaju se u glavnom gradu Finske.
Minimalistička naracija, lakonski, svedeni dijalozi i specifičan humor, takođe je karakteristika filmova koji nose potpis Akija Kaurismekija. Poznat je i kao veliki protivnik digitalne kinematografije, dodaje se u saopštenju.

Povezana vest:  Avatar najgledaniji film svih vremena u Velikoj Britaniji