David Oyelowo selma-picDejvid Ojelovo: Crni glumci zapostavljeni na britanskoj TV

Glumac Dejvid Ojelovo, zvezda najnovijeg holivudskog filma „Selma“, smatra da britanska televizija ignoriše „pravu“ istoriju time što u svojim kostimiranim dramama nikada ne angažuje crnce.
-Gotovo nikada nema crnih glumaca u tim ostvarenjima, iako smo mi crnci na ovim obalama prisutni već nekoliko stotina godina – napomenuo je on.
U razgovoru za Radio Tajms, 38-godišnji glumac, koji je od 2007. „na radu“ u SAD, rekao je da je otišao iz Velike Britanije jer je bio frustriran pomanjkanjem uloga za crnce.
On je naveo da je bio primoran da ode u Ameriku kako bi nastavio da gradi karijeru i dodao da su mnogi talentovani crni glumci to isto morali da učine.
-To je frustrirajuće jer ne bi trebalo da bude tako – istakao je Ojelovo, koji u filmu Ave DuVernej igra američkog borca za crnačka prava Martina Lutera Kinga.
Reagujući na kritike upućene članovima Američke filmske akademije što za ovu ulogu nije nominovan za Oskara, Ojelovo je rekao da su „crnci retko slavljeni za ono što stvarno jesu“.
žIstorijski, mi, crnci, smo češće bili slavljeni kada smo bili potčinjeni nego kada smo bili vođe, kraljevi ili kada smo bili u središtu vlastite istorije – izjavio je glumac na nedavno održanom festivalu u Santa Barbari.
Crnci nisu zapostavljeni samo od strane „Akademije, već i od samog života, generalno- kazao je glumac.
-Crnci jesu bili robovi, sluge i kriminalci, ali su takođe bili i vođe i kraljevi – podsetio je Ojelovo.
-I mi smo bili među onima koji su menjali svet. A filmovi koji bi to da pokažu teško nalaze put do realizacije- zaključio je on.

Povezana vest:  Lindzi Lohan se nije pojavila na festivalu u Veneciji