Jupiter uzdizanjeEndi i Lana Vačovski o novom filmu, nastavcima, hitovima…

Tvorce trilogije „Matriks“ Endija i Lanu Vačovski ne pogađaju negativne kritike na račun njihovih novijih filmova – „Atlas oblaka“, „Spid Rejser“ i sada „Jupiter: Uzdizanje“.
„Razvio sam deblju kožu kada je reč o rezultatima internet pretrage naše umetnosti“, rekao je AP-u Endi Vačovski.
„Jupiter: Uzdizanje“ koji ove sedmice stiže u svetske, ali i domaće bioskope je priča o Zemljanki (Mila Kunis) i njenom vanzemaljcu-telohranitelju (Čening Tejtum). Par biva uvučen u epski sukob svemirske kraljevske dinastije čije članove igraju Edi Redmejn, Tupens Midlton i Daglas Buthand i koja ima ružne planove za čovečanstvo.
„Volim stvari koje su drugačije“, rekla je AP-u Mila Kunis koja igra glavnu junakinju Jupiter Džons. „Morate da radite stvari koje želite da radite, a ne koje neko drugi želi da radite. Ako propadnu, nema veze. Ovaj film sam snimila jer sam htela da radim sa Vačovskima. Ako ne prođe dobro, na koncu svega, radila sam sa sjajnim ljudima i mnogo toga naučila“.
Rezultat je prilično „strejt“ naučno-fantastični film koji podseća na svemirske sage poput „Ratova zvezda“ i „Dine“ ali i prošlogodišnjih „Čuvara galaksije“. Film je takođe i prvi original koji su 49-godišnja sestra i 47-godišnji brat napisali i režirali od „Matriks“ trilogije 2003.
„Postoje režiseri poput Džona Forda i Kristofera Nolana koji pronađu ton i drže ga se tokom karijere“, kaže Lana. „Mi nismo takvi. Uvek tražimo drugačije polazište. To stvara tenziju između nas a publika ne zna šta da očekuje. To uzbuđuje ljude ali može i da frustrira“.
Odlaganje premijere „Jupitera“ od jula prošle godine do februara, kao i iznenadno prikazivanje na Sandensu gde su neki gledaoci, navodno, izašli, podstaklo je spekulacije da li će film vratiti 175 miliona dolara koje je studio Vorner uložio.
Lana je pomeranje premijere „Jupiter: Uzdizanje“ uporedila sa pomeranjem prikazivanja „Gravitacije“ 201.
„Leto je vreme za poznate stvari. Mnogi kritičari koji oblikuju našu svest o filmu opsednuti su nastavcima i derivatima. Čeznu za njima. Takvo okruženje neprijateljski je nastrojeno prema originalnosti a mislim da Vorner takvo okruženje nije odgovaralo“, rekla je ona AP-u.
Za brata i sestru Vačovski, „Jupiter: Uzdizanje“ nije još jedan saj faj film već i prilika da se prikaze nov materijal u vremenu kada studiji radije pristaju na nastavke, rimejkove i adaptacije. Endi je mogućost povratka „Matriksu“ nazvao „naročito odvratnom idejom u ovom trenutku“ a to je samo još jedna stvar oko koje se duo slaže.
„Opsesija kulture za izjednačavanjem uspeha filma sa uspehom na blagajnama šteti ovoj industriji“, kaže Endi. „To gura industriju u proizvodnju zbog čega stalno imamo rimejkove. To je kao MekDonalds. Ljudi znaju šta će dobiti i pogledati. Konačno, to je loše po vaš mozak“.
Šta god da se dogodi sa „Jupiterom“, Vačovski su već zauzeti novim, ambicioznim projektom – dramom o osam mentalno i emotivno povezanih stranaca. Film „Sense8“ snima se na lokacijama u San Francisku, Rejkjaviku, Londonu, Berlinu, Najrobiju i Mumbaju.
Za taj projekat, Endi i Lana Vačovski ne moraju da brinu o ciframa na blagajnama. „Sense8“ je serija striming servisa Netfliks.

Povezana vest:  Premijera filma "Čarobnjakov šegrt" 14. jula u Koloseju