pedeset nijansi siva 2Feministička udruženja pozivaju na bojkot „50 nijansi“

Okupljeni iza slogana/haštaga #50dollarsnot50shades (50 dolara ne 50 nijansi), nekoliko američkih asocijacija za borbu protiv nasilja u porodici i antipornografskih udruženja pozvalo je danas na bojkot filma „Pedeset nijansi – Siva“.
Ove organizacije smatraju da film, koji će u američkim bioskopima početi da se prikazuje od 13. februara, idealizuje nasilni sadomazohistički odnos između bogatog i dominantnog Kristijana Greja i naivne studentkinje Anastasije Stil.
Predstavnici pomenutih grupa posebno ističu nasilje koje se krije u dijalozima i optužuju producente da lažno predstavljaju film kao ljubavnu priču.
„To je laž. Film govori o zlostavljanju, nasilju i pripremanju mlade žene na sadistički seksualni odnos“, stoji u zajedničkom saopštenju ovih organizacija.
Feministkinje su, putem Fejsbuka, pozvale javnost da donira 50 dolara nekoj humanitarnoj organizaciji koja pomaže ženama žrtvama zlostavljanja – „poput one čiju sudbinu film želi da predstavi kao nešto glamurozno“, umesto da taj novac potroši „na bioskopske karte, bejbisiterku, kokice i sokove“.
„Holivudu vaš novac nije potreban, ali je zato potreban zlostavljenim ženama“, stoji u poruci.
„Žene u pravom životu ne zavše kao Anastasija; one najčešće skončaju u nekom skloništu za žene, u bekstvu ili mrtve“, napomenula je jedna aktivistkinja u izjavi za Vašington tajms.
Kampanja #50dollarsnot50shades dosad je zabeležila 4.600 lajkova na fejsbuku.

Povezana vest:  Filmom “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija otvoren program “Paralele i sudari” na 29. Festivalu evropskog filma Palić