BoyhoodBafta: Odrastanje najbolji film

Bafta nagradu za najbolji film, godišnje priznanje Britanske filmske akademije osvojio je večeras film „Odrastanje“ („Boyhood“), dok je nagrada za najbolju režiju dodeljena autoru tog ostvarenja Ričardu Linklejteru (Rićard Linklater). Linklejter je 12 godina radio na ovom filmu, koji je bio nominovan u pet kategorija, uključujući i najbolji scenario.
Edi Redmejn (Eddie Redmayne) koji u biografskoj drami „Teorija svega“ („The Theory of Everything“) igra teško obolelog fizičara Stivena Hokinga dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu, dok je Džulijan Mur (Julianne Moore) u ulozi žene obolele od Alćajmerove bolesti, proglašena najboljom glumicom za ostvarenje u filmu „I dalje Alis“ („Still Alice“). Za najbolji britanski film nagradu je dobila „Teorija svega“.
Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Džej Kej Simons u ostvarenju „Whiplash“, a epizodnu žensku ulogu Patrišaa Arket u filmu „Odrastanje“. Najboljim scenariom proglašen je Ves Andersonov (Wes Anderson) „The Grand Budapest Hotel“, a za najbolji strani film, realizovan van engleskog govornog područja proglašena je „Ida“ Pavela Pavlikovskog. Nagradu za najbolji dokumentarni film dobio je „Citizenfour“.
Dobitnik nagrade za životno delo ove godine je britanski sineasta Majk Li.

Povezana vest:  14. BELDOCS – REALITY CHECK