vim venders-berlinBerlinale: Vendersov Zlatni medved kaže „Grrr!“
 
Najpoznatijem nemačkom reditelju Vimu Vendersu sinoć je na Filmskom festivalu u Berlinu uručen Zlatni medved za životno delo.
Primajući nagradu iz ruku direktora festivala Ditera Koslika, Venders je rekao da obožava medvede.
-Genijalno! Mali Zlatni medved. Medved je moja omiljena životinja, zato sam tako srećan. Sve što mogu da kažem je Grrr! – našalio se slavni reditelj kog je njegov brazilski kolega Valter Sales prethodno predstavio kao „najvećeg sineastu svih vremena, umetnika koji je svima bio kompas za razumevanje najvažnijih pojmova morala i estetike na filmu“.
Vidno uzbuđen, Venders je posebno odao priznanje svojim prijateljima, kako prisutnim tako i odsutnim i preminulim – Otu Sanderu, Denisu Hoperu, Lu Ridu, Piteru Falku, „svima onima koji su mu, kako je rekao, podarili malo vremena od svog života kako bih ga pretočio u vreme filma“.
Tokom večeri je prikazan njegov „Američki prijatelj“ (Der Amerikanisće Freund), krimi drama iz 1977. u kojoj se prepliću omiljene Vendersove teme – porodica i prijateljstvo.
Ovo ostvarenje, predstavljeno na festivalu u Kanu, lansiralo je Vendersovu međunarodnu karijeru.
Vim Venders je na ovogodišnjem Berlinalu prikazao i svoj najnovoji film „Every Thing Will Be Fine“ (Sve će biti u redu), melodarama u 3D sa Šarlotom Genzbur i Džejmsom Frankom u glavnim ulogama.
Nemački reditelj bi ovih dana trebalo da otputuje za Los Anđeles gde se njegov film „So zemlje“ nadmeće za ovogodišnjeg Oskara u kategoriji dokumentaraca.
 
PHOTO: Anadolu Agency/Anadolu Agency
Povezana vest:  Pronađen redak strip koji je ukraden od Nikolasa Kejdža