Til Klajnet Der R1Mladi nemački autori Kreger i Klajnert na Festu
 
Dva mlada nemačka autora – Til Klajnert i Tim Kreger biće gosti 43. Festa, najavili su danas organizatori beogradskog međunarodnog festivala koji se održava od 27. februara do 8. marta.
Tim Kreger dolazi na Fest sa diplomskim filmom „Savet ptica“.
Kreger je rođen 1985. u Icehou, na severu Nemačke. Studije započinje na Evropskom filmskom koledžu Ebeltoft, u Danskoj, gde je proveo jednu godinu i kao asistent. Pošto je dobio stipendiju u Minhenu, studira kameru i dokumentarni film na Filmskoj akademiji Baden-Virtenberg u Ludvigsburgu.
Kreger radi kao autor, reditelj i snimatelj. „Savet ptica“ je imao premijeru na festivalu u Veneciji, što je veliki uspeh.
„Potpuno smo zatečeni u najboljem smislu te reči i radujemo se sjajnom festivalskom proboju našeg neobičnog filma“, izjavio je tim povodom Kreger.
Na Festu će se njegov film takmičiti za nagradu „Beogradski pobednik“ u glavnom programu.
„Savet ptica“ se prikazuje 7. marta u Dvorani Kulturnog centra i 8. marta u Domu omladine Beograda.
Til Klajnert učestvuje na Festu takođe sa diplomskim filmom „Samuraj“.
Rođen u Berlinu 1980. godine, odrastao je crtajući stripove i režirajući sa prijateljima video-radove i animirane filmove rađene animacijom gline.
Od 2004. počinje studije režije na Nemačkoj filmskoj i televizijskoj akademiji u Berlinu, gde je napisao scenarije i režirao veliki broj kratkih filmova koji su prikazani na festivalima u Lokarnu, Oberhausenu, Edinburgu, Sao Paulu, nemačkom Fantasy Film festu i Raindance u Londonu.
Član je kolektiva „Sćattenkante filmmakers“ od 2005. godine.
„Samuraj je za mene, kako kažemo na nemačkom, Herzensangelegenheit – stvar srca“, izjavio je Klajnart.
„Želeo sam da povratim deo naše pripovedačke tradicije koja je nažalost skoro iskorenjena u savremenom nemačkom filmu: mračan, fantastični triler“, dodao je on.
Film se prikazuje u ponoć 7. marta u Sava centru, u programu „Granice“.
Povezana vest:  Bred Pit tumači lik Džona Lenona?