oskrari statue

Politički (ne)korektni Nil Patrik Haris dobro vodio Oskare

Voleli ga ili ne, Nil Patrik Haris bio je jedan od „najvrednijih“ voditelja u istoriji Oskara i noćas je pevao, plesao pa čak i trčao u donjem vešu po Dolbi teatru.
Ova 41-godišnja brodvejska i TV zvezda, koji je slavu stekao još kao dete u seriji „Doogie Howser, M.D.“ sa stilom se suočio i sa kontroverzom koja je okruživala ovu, 87. dodelu Oskara, šalom na samom početku ceremonije.
„Danas odajemo priznanje holivudskim najboljim i najbeljim. Pardon, najsjajnijim“, rekao je Haris nasmejavši tako publiku i opustivši atmosferu u krcatom Dobi teatru.
Uvodna šala odnosila se na kritike na račun članova Akademije, koji dodeljuju Oskare, koji ove godine nisu nominovali nijednog obojenog glumca u bilo kojoj glumačkoj kategoriji, što je politički nekorektan propust kakav se nije dogodio godinama, a naročito imajući u vidu ulogu Dejvida Ojelova u drami o građanskim pravima crnaca „Selma“.
Šala je bila prva od nekoliko politički osetljivih trenutaka tokom ceremonije.
Patriša Arket je, primajući Oskara za epizodnu ulogu samohrane majke u „Odrastanju“, rekla: „Svakoj ženi koja je rodila, svakom poreskom obezniku i građaninu ove nacije, mi smo se borili za svačija prava“.
„Došlo je vreme da ponovo pokažemo da smo za jednakost svih i za jednaka prava za žene u SAD“, dodala je ona.
Režiserka Oskarom nagrađenog dokumentarca „Citizenfour“ Lora Poitra nazvala je Edvarda Snoudena herojem.
„Kada se u tajnosti donose odluke koje pogađaju sve nas, mi gubimo mogućnost da proveravamo moćnike koji to kontrolišu“, rekla je ona.
Haris je ubrzo potom uzvratio zajedljivim komentarom i igrom reči da „Tema filma ‘Citizenfour’ Edvard Snouden nije mogao da bude ovde zbog izdaje“.
U jednom od najemotivnijih trenutaka večeri, reper Komon i r’n;b zvezda Džon Ledžend otpevali su duet „Glory“ iz filma „Selma“. Njih dvojica dobili su Oskara za najbolju pesmu a njihovo izvođenje podiglo je publiku na noge, a neke i rasplakalo.
Druge stojeće ovacije dobila je Lejdi Gaga koja je otpevala pesme iz mjuzikla „Moje pesme moji snovi“ a potom pozvala na scenu zvezdu tog klasika Džuli Endruz.
„Draga Lejdi Gaga, hvala ti na ovoj divnoj počasti“, rekla je vidljivo dirnuta, 79-godišnja Endruz.
„Teško je poverovati da je 50 godina prošlo od premijere tog radosnog filma. Svi se osećamo blagoslovljeno što smo bili deo njega. A što se mene tiče? Koliko sreće neko može da ima?“.
Haris, je, pišu agencije, možda bio najbolji kada je pokazao svoje plesačko i pevačko umeće na otvaranju ceremonije kada je odao priznanje filmskoj magiji a istovremeno se osvrnuo na mlađu, tehnički napredniju, TV publiku.
„Provalite glamur, sjaj i ljude koji tvituju. Niko još nije ogorčen i pijan jer niko nije izgubio“, pevao je Haris, zvezda sitkoma „Kako sam upoznao vašu majku“ koji je ranije dobio tri Emija kao domaćin dodele brodvejskih Toni nagrada.
Pre nego što se uvodna „špica“ filmsih klasika završila kompjuterski animiranom eksplozijom, Harisu se na sceni pridružila Ana Kendrik, zvezda mjuzikla „Čarobna šuma“, a potom i Džek Blek koji je iz publike uleteo na scenu kao besni suparnik a potome pobegao kada je Kendrikova na njega bacila cipelu.
U jednom od smešnijih momenata, omažu poznatoj sceni iz „Čoveka ptice“, Haris je na scenu istrčao samo u donjem vešu i čarapama i pozvao prezentere nagrade za miks zvuka rečima: „Gluma je plemenita profesija“.
Očigledan znak da je Akademija pokušala da se približi mlađim gledaocima bio je performans pop dua Tegan i Sara koje su zajedno sa Endijem Sambergkom i Lonli ajland triom izveli „Everything is Awesome“.
Pretvorivši jedan od prošlogodišnjih najvećih kikseva na Oskaru u komičnu epizodu, Džon Travolta se vratio kao prezenter sa pevačicom Idinom Menzel čije je ime pogrešno izgovorio prošle godine.
Ovoga puta je tačno izgovorio njeno ime a onda mudro prepustio Menzelovoj da pročita imena nominovanih za najbolju originalnu pesmu.
Dobitnici, Ledžend i Komon, lepo su zaokružili noćasnji krug političke korektnosti i komičnih momenata, zaključuje Rojters.

Povezana vest:  Sedmi festival Balkanima od 5. do 9. oktobra