Koca Popovic 04 Svetska premijera dokumentarca Gorana Markovića o Koči Popoviću na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma

Dokumentarni film „Konstantin Koča Popović“ našeg proslavljenog reditelja Gorana Markovića imaće svetsku premijeru na predstojećem 62. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), koji će se održati od 23. do 29. marta u Domu sindikata.

Zašto Koča Popović?
„Iako se već dugo ne bavim dokumentarnim filmom, predlog Filmskih novosti sam oberučke prihvatio. Razlog: veliko poštovanje koje gajim prema životu i delu Koče Popovića. Smatrao sam da neko na ekranu treba da zabeleži i širokom auditorijumu približi taj neobični i značajni lik koji već polako tone u zaborav. Doduše, o Koči je napisano dosta (pre svega, mislim na izvanrednu knjigu Dušana Čkrebića) ali u Filmskim novostima bilo je jako mnogo filmskog materijala koje vredelo izvući na svetlost dana i prikazati ga, pre svega novim generacijama koje o Koči ne znaju praktično ništa a slabo čitaju publicistiku. Dakle, smatrao sam da je moja civilizacijska obaveza da napravim jedan ovakav film“, kaže Goran Marković, scenarista i reditelj filma „Konstantin Koča Popović“.

Povezana vest:  Džoni Dep pokušava da se pomiri sa Vanesom Paradi

Ko je Koča Popović? Umetnik, pesnik, nadrealista, filozof, ratnik, general, cinik, državnik, razmaženi bogataški sin, genijalni vojskovođa ili bonvivan? Srbin koji je pre maternjeg naučio francuski jezik, ubeđeni komunista koji se podsmevao komunističkoj dogmi, sportista, potpredsednik Jugoslavije koji je na posao dolazio svojim Spačekom?… Odgovor na ova pitanja bi mogao da glasi: sve ovo pomalo i ništa od ovoga sasvim. U stvari, ko je Koča Popović ostaje i dan danas tajna. Misterija koju će ovaj film bar donekle pokušati da odgonetne…
„Konstantin Koča Popović“ će biti prikazan u okviru domaće takmičarske selekcije – „Dvorište“ (kategorija: srednjemetražni dokumentarci).

Producent filma su Filmske novosti, montažer je Milan Stevanović, snimatelj Dragan Pejić, dok je spiker Tihomir Stanić. Film traje 52 minuta.

Povezana vest:  Tom Henks u najnovijem filmu Klinta Istvuda "Čudo sa hadsona"

Predstojeće 62. izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), najdugovečnije domaće filmske manifestacije, održaće se od 23. do 29. marta u značajno drugačijem obliku nego ranijih godina.

Novi koncept se čvrsto oslanja na slavne dane ovog festivala i podrazumeva povratak u program svih formi dokumentarnog filma, a pre svega dugometražnog i srednjemetražnog. Iza novog-starog koncepta Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (koji je nekada imao nadimak ‘Martovski festival’) stoje umetnički direktor Mladen Matičević i odbor Festivala u sastavu Andreja Mladenović, Igor Toholj, Bogdan Petković, Petar Jakonić i Stevica Živkov.

Predstojeći BFDKF imaće tri takmičarske selekcije: Dvorište (Domaća selekcija), Vidici (Regionalna selekcija) i Reflektor (Međunarodna selekcija). Domaći i regionalni autori takmičiće se u sledećim kategorijama: dugometražni dokumentarni film, srednjemetražni dokumentarni film, kratkometražni dokumentarni film, kratkometražni igrani film, eksperimentalni, animirani i studentski film. U okviru selekcija Dvorište i Vidici dodeljivaće se i strukovne nagrade: za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, zvuk, muziku i produkciju.

Povezana vest:  Oskarom nagrađeni Katanac za bol u Srbiji

Treću takmičarsku selekciju Reflektor čine najbolji debitantski dugometražni dokumentarni filmovi iz čitavog sveta proizvedeni u poslednjih godinu dana. Nagradu za najbolji film u ovoj selekciji dodeljivaće žiri filmske kritike.

U okviru festivala održače se će i tri velika prateća programa: „U Kinu“ – program najboljih kineskih dokumentarnih filmova nastalih u zadnjoj deceniji, „Duh grada“ – program najboljih filmova koji govore o urbanom duhu Beograda nastalih u zadnjih deset godina, i Panorama, selekcija filmova koji nisu ušli u takmičarski program ali zavređuju da budu prikazani.

Sve nagrade na festivalu su novčane, a svi filmovi koji se budu kvalifikovali za takmičarski program dobiće „screening fee“. Sva ostvarenja prikazana na festivalu takmičiće se i za nagradu publike.

Kompletan program Festivala biće poznat nakon 5. marta.