fest plakat 2015Obrazloženja žirija za nagrade na Festu

Članovi dva međunarodna žirija na 43. Festu – za strani i za srpski takmičarski program, visoko su ocenili obe selekcije i obrazložili svoje odluke.
-U ovogodišnjoj impresivnoj selekciji iz sveta jedan film nas je pogodio više od ostalih – uzbudljiva priča o sazrevanju koja nas vraća među velike klasike filma, vizuelno fascinantan i emocionalno proniciljiv film. Nagradu za najbolji film dobio je „Vuk“ jordanskog autora Abu Novara- ističe se u obrazloženju žirija čiji je predsedink bila Neda Arnerić.
Nagradu žirija dobio je ruski film „Budala“ Jurija Bikova koji je, kako je rekla Arnerić, na izuzetna način obradio nama blisku temu – strašnu korupciju u zemlji koja je u tranziciji.
Žiri je posebno priznanje dodelio za fotografiju u nemačkom filmu „Savet ptica“ – zbog veličanstveno dočarane priče u debitantskom ostvarenju i izuzetne artikulacije autorske vizije.
U kategoriji najbolja glumica bilo je nemoguće odvojiti dve glavne uloge, pošto su se međusobno dopunjavale i nadahnjivale, pa su zato nagradu ravopravno podelile glavne akterke francuskog filma „Diši“ Žozefin Žapi i Lu de Laž.
Predsednik žirija za „Srpski film“, hrvatski književnik Miljenko Jergović, rekao je da je žiri imao zanimljiv i uzbudljiv posao. Dodao je da je polovina filmova debitantska, a takođe oko polovina urađena skoro bez budžeta i da je osećao poštovanje prema ljudima koji su u skoro nemogućim uslovima snimili svoje filmove.
Beogradski pobednik – „Ničije dete“ je film u kojem je „jednostavnost dala priči snagu, brilijantni glumci su joj dali iskonsku emociju“.
-Vuk Ršumović je i njih i nas vučijim tragom do ljudskog čopora doveo da u njemu ponovo vukove u sebi prepoznamo. Dobili smo film koji ćemo pamtiti- istakao je žiri.
Nagrađen za glavnu mušku ulogu u tom filmu Denis Murić „ima moć da pogledom menja prostor oko sebe“. Priznanje je dobio za „fantastično prisustvo na velikom platnu, glumačku zrelost i sposobnost da izvede nemoguće“.
Žiri je izrazio zabrinutost „što se žene nisu dovoljno ni čule, ni videle“ u 12 filmova srpske selekcije.
-Morali smo da balansiramo između kvaliteta i kvantiteta. Odabrali smo da sve ženske glavne uloge uzmemo u obzir, bez obzira na dužinu role. Naša dobitnica smelo je dočarala doba i vreme u kome je ljubav još moguća. To je šarmantna, spontana i talentovana Sonja Kovačević (za ulogu u filmu „Tmina“)-saopštio je žiri.
U „Travelatoru“ režiser Dušan Milić „na izvanredan način pretvara naizgled jednostavnu priču u odvažan i zanosan film koji vodi publiku zajedno sa glavnim likom na putovanje koje oscilira između surove realnosti srpskog izbeglickog kampa i hiperrealnosti Las Vegasa koji izgleda kao u snu’.
-Režiser vešto koristi elemente filmskog jezika: montaža, kamera, scenografija i upotreba vremena, spajaju se u jedinstvenu viziju koja pronicljivo kombinuje virtuelnu realnost sa najmračnijim sferama života-navodi se u obrazloženju.
Film „Varvari“ je najbolji debi kao „iskreno, sveže i pametno ostvarenje, koje na autentičan način spaja lokalno i univerzalno. Reditelj Ivan Ikić vešto, precizno i raznovrsno vlada elementima modernog filmskog jezika i na uzbudljiv način predočava dramu o odrastanju ispunjenu atmosferom osujećenosti, besmisla i nemanja perspektive u surovom okruženju danas“.
U obrazloženju nagrade za scenario navodi se da je „prateći verno suđenje Mladoj Bosni i atentatorima na Franju Ferdinanda, služeći se transkriptima, sećanjima i svedočenjima, ne puštajući mašti da prepravlja istorijske činjenice, Srđan Koljević ispričao priču u slavu jednome naraštaju, advokatskoj profesiji, ali pre svega i iznad svega, priču u slavu istini, kakva god ona bila“.
-To je retko viđen postupak dramatizacije istorijskog dokumenta, pri kojem je istorija ostala cela, dok je drama ispoljila svu snagu i ubedljivost velike filmske naracije.
Nagradu žirija dobio je film „Iscelenje“ kao „priča o velikoj temi svih naših života na Balkanu, priča o procesu praštanja, o vremenu koje je potrebno da bi se oprostilo i o bremenu odgovornosti za tuđa nedela, koje svako od nas na svojim leđima nosi“.
-Ispričan jednostavnim i svedenim filmskim jezikom, kroz nemu i glasnu komunikaciju dvojice odraslih i jednog deteta, ovaj film ispunjava svoj visoko postavljeni duhovni i etički cilj: oni koji su ga gledali iz bioskopa će izaći kao drugačiji ljudi – ocenio je žiri.

Povezana vest:  Veliki uspeh "Parade" u Nemačkoj