Izgubljeno dugme plakatDokumentarac o bubnjaru Bijelog dugmeta Ipetu Ivandiću premijerno na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma

Film „Izgubljeno dugme“ – uzbudljiva biografska priča o bubnjaru Bijelog dugmeta, Goranu Ipetu Ivandiću biće premijerno u Srbiji prikazan 23. marta u Domu sindikata u okviru Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.
Izdvojivši se „najistaknutijom pričom“ u regionalnoj konkurenciji, film o uzbudljivom i tragičnom životu Ipeta pobedio je na nedavno završenom devetom Festivalu dokumentarnog rok filma – DORF u Vinkovcima.
Film ide duboko u prošlost kada je Ipe kao klinac upao bend koji je „pokorio“ zemlju sa više od 20 miliona stanovnika i otkriva kako je mladić iz Vareša izgradio imidž muzičke zvezde već u 20. godini i zašto su njegove solo deonice bile najspektakularniji deo koncerata Bijelog dugmeta.
Njegova slava prekinuta je na vrhuncu karijere kad mu je policija u bubnjevima pronašla hašiš i strpala ga dve i po godine u zatvor.
Ta kazna uništila je Ipeta i emotivno i psihički, pa je on posle zatvora upadao iz jedne krize u drugu, da bi njegovu dramu okončala misteroizna smrt u Beogradu 12. januara 1994. godine.
Tajna njegove smrti nikada nije razjašnjena. Službeno, Ipe se ubio skokom sa šestog sprata hotela Metropol. Neslužbeno, Ipe je ubijen…
Ovo je film u kojem će publika videti neke od najnezaboravnijih trenutaka benda Bijelo dugme i rok scene SFRJ, kao i legendarne scene s koncerta kod Hajdučke česme… Kroz razgovore s nizom zanimljivljih svedoka autori otkrivaju i jednu širu priču o Bijelom dugmetu, rock’n’rollu i nekadašnjoj zemlji, a film je sniman u periodu od 2009. do 2014. u Sarajevu, Beogradu, Londonu, Zagrebu, Beču, Budimpešti i Varešu.
Reditelji filma su Renato Tonković, Marijo Vukadin i Robert Bubalo (koji je i scenarista), a film je snimljen u austrijsko-hrvatsko-bosanskohercegovačko-srpskoj koprodukciji.
Dokumentarac „Izgubljeno dugme“ imao je svetsku premijeru na nedavno završenom festivalu Zagrebdox, a na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma biće prikazan u okviru regionalne takmičarske selekcije Vidici.
Predstojeće 62. izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), najdugovečnije domaće filmske manifestacije, održaće se od 23. do 29. marta u značajno drugačijem obliku nego ranijih godina.

Povezana vest:  Premijera filma "DODIR" u četvrtak, 08. decembra u Domu omladine