Cannes_festival_palaceVečeras se završava festival u Kanu

 

Međunarodni filmski festival u Kanu završiće se večeras dodelom Zlatne palme jednom od 19 ostvarenja u glavnoj takmičarskoj selekciji, u kojoj su i filmovi tri ranija pobednika festivala: Kena Louča (Loach), Majka Lija (Mike Leigh) i Abasa Kjarostamija.

Ken Louč koji je 2006. dobio Zlatnu palmu za film „Vetar koji njiše ječam“, ove godine se nadmeće ratnim trilerom „Route Irish“.

Povezana vest:  Džejms Franko u filmu po manga stripu

Među njegovim konkurentima su Abas Kjarostami, dobitnik Zlatne palme 1997. za „Ukus višanja“, sa ljubavnom pričom „Certified Copy“ i Majk Li, nagrađen Zlatnom palmom 1996. za „Tajne i laži“, koji će ove godine okušati sreću sa filmom „Another Year“.

Američki sineasta Tim Barton (Burton) je predsednik devetočlanog žirija u kojem su i glumci Benisio del Toro (Benicio) i Kejt Bekinsejl (Kate Beckinsale) i reditelj Šehar Kapur.

Povezana vest:  Ves Krejven: U planu je Vrisak 5

Na završnoj ceremoniji biće proglašeni i najbolji glumci i dodeljene druge nagrade, među kojima Gran pri festivala, Zlatna kamera, nagrada za najbolji scenario i najbolju režiju.

Film „The Tree“ francuske rediteljke Žili Bertučeli (Julie Bertuccelli), koji će biti prikazan van takmičarske konkurencije, zatvoriće 63. izdanje festivala.

Prošlogodišnji pobednik festivala bio je film „Bela traka“ austrijskog režisera Mihaela Hanekea (Michael).

Povezana vest:  Pokrenimo promene na 21. Međunarodnom filmskom festivalu „Uhvati film“