beldocs kzn 05052015

Nemačka na Beldoksu – od Snoudena do „Srpskog advokata“

Na 8. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks, koji se održava do 7. do 13. maja u Beogradu, Nemačka će biti prisutna sa čak šest ostvarenja, istakli su danas na konferenciji za novinare osnivač i direktor Beldoksa Mladen Vušurović i direktor Gete instituta dr Matias Miler-Viferig.
Sa optimizmom očekujemo otvaranje u Sava centru i zatim projekcije u Domu omladine i Dvorani kulturnog centra. Sve kopije su stigle i imaćemo kvalitetne DSP projekcije, mada je ovo niskobudžetni festival, rekao je Vušurović.
On je izrazio zahvalnost Gete institutu za višegodišnju pomoć i dobru saradnju, dodavši da za Beldoks puno znači što ima podršku tako renomirane institucije.
Viferig je uzvratio da je čast biti deo festivala sa tako kvalitetnom selekcijom, a da će se Nemačka predstaviti svojom produkcijom, kao i kroz koprodukcije koje su sve češće jer je, kako je rekao, dokumentarni film postao globalni fenomen.
Na otvaranju će biti prikazan čuveni „Citizenfour: dosije Snouden“ Laure Poitras, koprodukcija SAD, Nemačke i Velike Britanije.
Film autentičnim snimcima vodi publiku kroz herojsku akciju bivšeg obaveštajca NSA. Do sada je učestvovao na vise od sto festivala i dobio 43 nagrade, uključujući najprestižnije – Oskar i BAFTA.
Sa ovogodišnjeg Berlinala stiže „Pepe Muhika – lekcije iz cvetne leje“, nemačka produckija proslavljene rediteljke Hajdi Spekonja o odlazećem lideru Urugvaja, nepokolebljivom humanisti, poznatom i kao „najsiromašniji predsednik na svetu“.
„Iračka odiseja“ (koprodukcija Švajcarske, Nemačke i Iraka) u režiji Džamala Aldina Samira Riada upoznaje publiku sa harizmatičnim članovima mnogoljudne iračke porodice, rasutim po čitavom svetu usled višedecenijskog egzila. Reditelj će biti gost Beldoksa.
Nemački film „Titove naočare“ u režiji Regine Šiling je putopisni dokumentarac po istoimenoj knjizi. Autorka autobiografskog romana Adriana Altaras, poreklom iz SFRJ, u društvu rediteljke putuje po Italiji, Srbiji i Crnoj Gori pokušavajući da razluči realnost i porodična predanja uz koja je odrastala. Obe autorke doći će lično na projekciju u Beogradu. 
Svetsku premijeru na Beldoksu imaće nemački muzički dokumentarac „Globalna radost“, u prisustvu reditelja Bruna Fričea i producenta Maksimilijana Pletoa, koji je već više puta bio gost Beldoksa. 
Putujući po evropskim gradovima reditelj snima ulične svirače koje povezuje, naravno, ljubav prema muzici, ali i jedan inspirišući, duboko humanistički pogled na svet.
Tu je i srpsko-nemačka koprodukcija „Srpski advokat“ u režiji Aleksandra Nikolića, o Marku Sladojeviću koji je pravni zastupnik Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom. Pored Nikolića i Sladojevića u razgovoru sa publikom posle projekcije učestvovaće producenti Gregor Štrajber i Ester van Mesel.
Sladojević je na današnjoj konferenciji rekao da je film započet kao priča o suđenju, ali da je reditelj postepeno shvatio da je to i priča o njemu – advokatu.
Bio sam student – demonstrant tokom 90-ih, a završio kao savetnik dr Karadžića, što je neobičan put, ali to je moja profesija. Film nije pravljen da se nekome svidi ili ne, već da realno pokaže stvari i sa suđenja i iz mog života, izjavio je Sladojević. 

Povezana vest:  Do sada najviše filmova na Ravno Selo festivalu

PHOTO: ATAImages