jury-longs-metrages-artKanski festival: Žiri već podeljen na dva tabora

Američki glumac Džejk Džilenhal, jedan od članova ovogodišnjeg žirija Kanskog festivala, izjavio je u šali danas da je telo koje odlučuje o dobitniku Zlatne palme već podeljeno na dva tabora.
On je objasnio da je jedna grupa uz Itana, a druga uz Džoela Koena, dvojice braće i reditelja koji skupa predsedavaju žirijem, što je slučaj bez presedana u dugoj istoriji najveće filmske smotre na svetu.
-Nije nam dozvoljeno da kažemo ko je u čijem taboru, ali nakon nekog vremena shvatićete ko je s kim, te da je podela rezultat ličnih afiniteta i da nismo imali izbora – kazao je kroz osmeh glumac na konferenciji za štampu.
Slavni rediteljski duo, koji je u Kanu 1991. godine osvojio Zlatnu palmu filmom „Barton Fink“, smatra da će predsedavanje žirijem biti za njih jedno potpuno novo iskustvo.
Na pitanje kako shvataju svoj zadatak, Džoel je rekao da će se truditi da gledaju filmove „kao bilo ko u publici, kao neko ko nije deo takmičenja“.
On je, međutim, dodao da neće biti moguće ostati potpuno neutralan, s obzirom na ulogu koju žiri ima – da na kraju dodeli nagradu.
-Kada od vas traže da nešto gledate kao član žirija, to može da utiče na način na koji ćete to odgledati. To se nekako podrazumeva jer ste pozvani da date sud o tome ili da to analizirate, te morate da pred grupom ljudi odbranite svoj stav – objasnio je on.

Povezana vest:  Snup Dog želi ulogu u engleskoj sapunici