dom omladine 19052015 002Otvoren 4. Festival evropskog filma u DOB
 
Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i nagrađivani mladi srpski reditelj Vuk Ršumović svečano su večeras otvorili četvrti Festival evropskog filma u Velikoj sali Doma omladine Beograda.
-Drago mi što sam na otvaranju ovog sjajnog festivala filma koji četvrtu godinu za redom organizujemo sa DOB i ambasadama zemalja EU – rekao je Davenport.
On je zahvalio svima na trudu i posvećenosti na organizaciji ovogodišnjeg Festivala evropskog filma na kome će do 24. maja biti prikazano 20 filmova iz EU i dva iz Srbije u čijoj su produkciji ili koprodukciji učestvovale 22 zemlje članice EU.
-Odabrani filmovi dobili su više od 20 najznačajnijih nagrada, laureati su na vodećim međunarodnim filmskim festivalima, poput festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji ili na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma – rekao je Davenport.
On je istakao da su ponosni što festival otvara film „Ničije dete“ (Srbija/Hrvatska, 2014) u režiji Ršumovića koji je , kako je čuo, najnagrađivaniji film u istoriji srpske kinematografije.
Pred publiku koja je ispunila Veliku salu DOB do poslednjeg mesta reditelj filma, dobitnika Specijalne nagrade publike za najbolji film na Festivalu u Veneciji, Nagrade FIREPRESCI za najbolji film, nagrade FEDEORA za najbolji scenario, Ršumović izašao je veoma uzbuđen.
-Iako je film do sada dobio 15 nagrada na festivalima i imao premijeru u Srbiji, uvek sam uzbuđen pred projekciju, drago mi je što je puna sala. Film je dugo nastajao, postepeno sam odrastao sa njim, to je moj intimni način da kažem nesto o svojoj generaciji – ispričao je Ršumović.
Prvog festivalskog dana pre svečanog otvaranja prikazan je film „Telo“ (Poljska, 2015), režija: Malgorzata Szumowska, dobitnik nagrade Srebrni medved za najbolju režiju na berlinskom festivalu.
Sutra u 17 sati na programu festivala su filmovi „Ispit“ (Mađarska, 2011), režija: Peter Bergendy, triler koji plastično dočarava političke zategnutosti tokom Drugog svetskog rata, film „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“ Švedska/Nemačka/Norveška/Francuska, 2014), režija: Roy Anderšon, dobitnik nagrade: Zlatni lav za najbolji film na Festivalu u Veneciji i film „Viktorija“ (Bugarska/Rumunija, 2014) režija: Maya Vitkova.
U četvrtak, 21. maja na programu festivala su filmovi „Srce lava“ (Finska/Švedska, 2013), režija Dome Karukoski, „Ljudski kapital“( Italija/Francuska, 2013), režija: Paolo Virze i „Divlji život“ (Francuska/Belgija, 2014), režija: Cedric Kahn.
U petak, 22. maja na programu su filmovi „Brza hrana (Irska/Nemačka/Velika Britanija, 2005), režija: Anthony Byrne sa Radetom Šerbedžijom, film „Kandidat“ (Slovačka/Češka, 2013) režija: Jonas Karasek i „Kraljevska afera (Danska/Švedska/Češka, 2012), režija: Nikolaj Arcel.
U subotu, 23. maja na programu je hrvatski dokumentarni film „Goli otok“ iz 2012.godine u režiji Darka Bavoljaka, zatim film „Bićemo prvaci sveta“ (Srbija/Hrvatska/Slovenija/BiH/Makedonija, 2015), režija: Darko Bajić i film „Kauboji“ (Hrvatska, 2013), režija Tomislav Mršić. Film je dobio Nagradu publike na Festivalu u Puli i jedan je od najvećih hrvatskih hitova.
U nedelju, 24. maja na programu je film „Zimski san“ (Francuska/Nemačka/Turska, 2014), režija: Nuri Bilge Ceylan. Film je dobio nagrade Zlatna palma za najbolji film, Nagrada FIREPRESCI na festivalu u Veneciji.
Na programu su i filmovi „Srce, srculence“ (Poljska, 2014), režija: Jan Jakub Kolski i „Destinacija Serbistan“ (Srbija, 2014), režija: Želimir Žilnik, dobitnik nagrade Najbolji dugometražni dokumentarni film na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, film „Konzul iz Bordoa“ (Portugal/Belgija/Španija, 2011) režija: Joao Correa, Francisco Manso.
Ulaz na filmske projekcije je besplatan. Evropski filmski festival nakon Beograda biće organizovan u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Vranju i Prokuplju.
 
PHOTO: Miloš Rafailović/ATAIMAGES
Povezana vest:  Humanitarna akcija ''Spasi nekome život - daj krv u Sumrak, pre Pomračenja'' se nastavlja!