RachelWeiszIFPCalvinKleinCollectioneuphoriaDH-iD0PI2PilGala večera u čast žena na filmu u Kanu
 
U okviru Filmskog festivala, u Kanu je održana gala večera posvećena ženama na filmu.
Glamurozni događaj, u organizaciji američke modne kuće Kalvin Klajn, okupio je sinoć brojne zvezde među kojima Rejčel Vajz, Emili Blant i Izabel Iper koje su tom prilikom izjavile da se nadaju da će ova dodatna pažnja damama pomoći da se izbrišu razlike između polova na filmu.
„Tužno je da jedan ovakav događaj mora da se dogodi, ali neophodno je da se skrene pažnja na žene u filmu“, kazala je Vajz za Rojters.
„Mi smo prilično disproporcionalno zastupljene kada je reč o rediteljima i scenaristima – ljudima koji su zaduženi za priču. Potrebno nam je više filmova snimljenih s ženskog stanovišta“, dodala je ona.
Tokom protekle godine, nekoliko istaknutih žena iz sveta filma javno je govorilo o neravnopravnosti muškaraca i žena u industriji zabave, tražeći da se taj jaz smanji i da se ženama pruži više prilika kako ispred tako i iza kamere.
Blant, koja je zajedno sa Tomom Kruzom izgrala u akcionom naučno-fantastičnom ostvarenju „Na rubu vremena“ (2014), rekla je da je njena uloga u tom filmu imala „značajan uticaj“ jer se žene obično u akcionim scenama ne pojavljuju kao jednaki partneri s muškarcima.
„Uvek je dobro pokazati ljudima da žena može da bude isto toliko čvrsta, hladna i opasna“, navela je britanska glumica, dodavši da se „ipak, stvari menjaju nabolje“.
Po prvi put nakon više decenija, Kanski festival otvorilo je ostvarenje jedne rediteljke – socijalna drama „Glavu gore“ (La Tete haute), Francuskinje Emanuel Berko.
Direktor festivala Tjeri Fremo podstakao je debatu izjavom da je u svetu mali broj rediteljki i da Kan selektuje filmove koji ispunjavaju određene kriterijume, a ne zato što su ih snimili muškarci.
Iper, koja se pojavljuje u tri ostverenja koja imaju svoju premijeru na ovogodišnjem festivalu, uključujući porodičnu dramu norveškog reditelja Joakima Trira „Glasnije od bombi“ (Louder Than Bombs), smatra da ženske uloge moraju da se dalje razvijaju i obogaćuju.
„Mislim da su žene na dobrom putu. Dobro je da se tako nastavi, da filmovi budu sve bolji, da žene dobijaju bolje uloge i da im se pruže veće šanse da režiraju i pišu scenarija“, istakla je francuska glumica.
 
PHOTO: Neilson Barnard/Getty Images Europe
Povezana vest:  Kontroverze oko previše "bele" Eme Stoun u "Alohi"