Vuk Rsumovic jun

Nagrada za režiju Vuku Ršumoviću na festivalu Andreja Tarkovskog „Zerkalo“

Ničije dete, debitantski igrani film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića, u produkciji Miše Mogorovića, dobio je na 9. Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog „Zerkalo“ Nagradu za najbolju režiju. Ovo je dvadeseta nagrada do sad za Ničije dete!
Žiri festivala „Zerkalo“, koji se od 9. do 14. juna održao u ruskim gradovima Ples i Ivanovo (rodnom kraju Andreja Tarkovskog), je između ostalog u obrazloženju naveo da je Ničije dete „film prema istinitom događaju koji u pravom smislu pokazuje snagu autentičnog autorskog filma.“
„Za mene lično je posebno značajno što smo dobili nagradu za režiju na festivalu posvećenom Andreju Tarkovskom, kao i to da je jedan od članova žirija bio i slavni ruski reditelj Aleksandar Sokurov“, izjavio je povodom nagrade Vuk Ršumović.
Andrej Plahov, selektor festivala, koji je u ime našeg reditelja primio nagradu, izjavio je: „Ničije dete je film koji možemo, sa izvesnom rezervom, smatrati ‘Ivanovim detinjstvom’ našeg vremena. U tradiciji Tarkovskog taj film približava subjektivnu autorsku emotivnost, saosećanje sa malim (bez metafore) čovekom, i ciljanu potragu za modernim filmskim jezikom.“
Gran pri festivala je dobila kinesko-francuska koprodukcija „Ugao raja“, kineskog reditelja Miaojan Žanga (Miaoyan Zhang).
Misija Međunarodnom filmskog festivala „Zerkalo“ je da u savremenom filmu traži elemente poetike Tarkovskog, te se na taj način i formira program festivala. Ove godine u konkurenciji su bili filmovi iz Kine, Argentine, Turske, Nemačke, Slovačke, Indije, Bugarske, Rumunije i Rusije.
Samo dan pre proglašenja nagrade u Rusiji, „Ničije dete“ je glasovima publike pobedilo i na 8. Festivalu mediteranskog filma u Splitu. „Ničije dete“ nagrađeno je visokom ocenom 4.8 od mogućih 5.0, a posebnim ovacijama pozdravljena je i video poruka glavnog glumca Denisa Murića, koji je, kako se kaže, „maestralno odglumio dečaka kojeg su u šumi odgajili vukovi.“
Pre Splita, film je osvojio na festivalu GoEast u Vizbadenu (22-28. april) glavnu nagradu žirija za najbolji film.
Na ovogodišnjem FEST-u film „Ničije dete“ je osvojio čak četiri nagrade: Beogradskog pobednika za najbolji film u nacionalnoj selekciji, Denis Murić je osvojio nagradu za najboljeg domaćeg glumca, nagradu za najbolji film na FEST-u 2015 dodelio je FIPRESCI Srbija i nagradu Fondacije Nebojša Đukelić za najbolji film u regionu.
Pre FEST-a, film je dobio nagradu za najbolji film u selekciji New Voices/New Visions 26. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu (New Voices/New Visions Award), gde je imao 7. januara svoju severnoameričku premijeru.
Podsetimo se, film Ničije dete je u decembru 2014. godine na REC. Tarragona International Film Festivalu u Španiji dobio nagradu publike, a u novembru je dobio glavnu nagradu za najbolji film – Shadi Abd El Salam Award for the Best Film, u okviru selekcije Međunarodna nedelja kritike u Kairu. Krajem oktobra je dobio HT Nagradu publike za najbolji dugometražni fiilm na 12. Zagreb Film Festivalu, a na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je film imao 4. septembra 2014. godine svetsku premijeru, osvojio je Nagradu publike (RaroVideo Audience Award), koja se dodeljuje za najbolji film prikazan u selekciji „Nedelja međunarodne filmske kritike“. U pitanju jedina nagrada koju zvanično dodeljuje „Nedelja međunarodne filmske kritike“. Pored glavne, film je u Veneciji osvojio još dve nagrade, koje dodeljuju kritičari: nagradu FIPRESCI za najbolji film koja uključuje sve zvanične i paralelne programe na Filmskom festivalu u Veneciji izuzev glavnog (dodeljuje je Međunarodno udruženje filmskih kritičara iz celog sveta), kao i nagradu za najbolji scenario u okviru selekcije „Nedelja međunarodne filmske kritike“ (Fedeora Award for Best Script) koju je film dobio od strane Federacije filmskih kritičara iz Evrope i mediteranskih zemalja – FEDEORA.
Takođe, mladi Denis Murić, koji glumi glavnu ulogu u filmu, osvojio je Child Protection Special Mention Award na Abu Dhabi Film Festivalu, koji je održan od 23. oktobra do 1. novembra 2014.
Film je baziran na čudesnoj istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socializuje. Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris Pućurica, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva…

Povezana vest:  "Parada" osvojila nagradu publike na međunarodnom festivalu u Frajburgu

U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.