Avengers 2 za webFridkin: Superheroji vladaju filmom

Oskarom nagrađeni režiser filmova „Isterivač đavola“ i „Francuska veza“ Vilijam Fridkin nije preterano oduševljen poplavom naučnofantastičnih i filmova o superherojima koji danas vladaju blagajnama.
-Filmovi su nekada bili utemeljeni u realnosti. Bili su o pravim ljudima koji su radili realne stvari. Danas, svi filmovi su o Betmenu, Supermenu, Ajron Menu, Osvetnicima ili Igrama gladi, a takve stvari me uopšte ne zanimaju – rekao je 79-godišnji režiser AFP-u.
Trka studija da privuku što širu publiku su jedan od razloga zašto su njegovi filmovi izašli iz mode posle 1970ih, priznaje on. „Tada su moji filmovi izašli iz igre“.
Fridkin kaže da se promena dogodila 1977. kada je snimio, kako kaže, svoj najbolji film, mahom ignorisani „Čarobnjak“ (Sorcerer) o četvorici muškaraca koji prenose tovar nitroglicerina u Južnu Ameriku samo da bi video kako ga na blagajnama zasenjuju „Ratovi zvezda“.
Danas, smatra on, najbolji posao režiseri mogu da nađu na televiziji gde kablovske i „video-na-zahtev“ kompanije proizvode kvalitetne serije poput „Pravog detektiva“ ili „Kuće od karata“.
Na TV-u možete da razvijete likove i ispričate kompleksnije priče nego na filmu. Mnogi režiseri danas se dugoročno prebacuju na TV, rekao je on.
Fridkin je odlučan da i sam uskoči u te vode i trenutno sa HBO radi na scenariju za seriju o Me Vest, američkom seks simbolu i jednog od najvećih zvezda Holivuda. Nju bi trebalo da igra Bet Midler.
Takođe radi na tome da jedan od njegovih filmova „Živeti i umreti u Los Anđelesu“ (To Live and Die in LA) prtoči u TV seriju ali sa drugačijim likovima i zapletom.
Fridkin je dugo bio fasciniran bezvremenom pričom o borbi dobra i zla. „Većina mojih filmova je o tankoj liniji između dobra i zla koja postoji u svakome“, kaže on.
-Verujem da u svakom od nas postoji dobra i loša strana. I borba za prevlast je konstantna. Ponekad dobra strana ne preovlada i ljudi izgube kontrolu- rekao je on.
Iako su ga filmovi „Francuska veza“ i „Isterivač đavola“ učinili zvezdom, kasniji filmovi nikada nisu dostigli te visine. Ali Fridkin nije spreman da uradi nastavke svojih filmova jer bi oni, kaže, bili snimljeni samo zbog novca.
-Nisam zainteresovan da snimam filmove samo zbog para. Moram da ih volim, priču, likove- rekao je on.
Fridkin, i pored pet Oskara za „Francusku vezu“ i uspeha „Isterivača đavola“ kao svoj najbolji film ističe „Čarobnjaka“. Taj film sa Rojom Šajderom najbiži je njegov originalnoj viziji, kaže on, i bavi se temom koja mu je draga – sudbinom.
-Ako me budu pamtili po nečemu, nadam se da će to biti po tom filmu-rekao je on.

Povezana vest:  Srbija gleda Blejd Ranera 2049 dan ranije u odnosu na ostatak sveta