tajna 1Oskarovci na otvaranju i zatvaranju festivala Cinema City

 

Na otvaranju festivala Cinema City u subotu 5. juna u open air bioskopu u Katoličkoj porti u Novom Sadu, biće prikazan film „Tajna u njihovim očima“, izuzetno ostvarenje argentinskog reditelja Huana Hozea Kampanele, i ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja. Festival će 12. juna zatvoriti takođe višestruki dobitnik Oskara, „Katanac za bol“, ostvarenje prve žene rediteljke ovenčane ovom nagradom, Ketrin Bigelou.

 

Film „Tajna u njihovim očima“ (The Secret in Their Eyes) predstavlja kombinaciju dve životne ljubavne priče, noir-trilera, zanosne komedije i jasne političke kritike, a gleadocu daje izuzetan osvrt na one dane kad se film još uvek trudio da bude čaroban. Kritičari su ovu složenu i duboku priču ocenili kao do sada najbolje delo nagrađivanog reditelja Kampanele, a sjajni glumci Soledad Viljamil i Rikardo Darin, osvojili su brojne nagrade za uloge ostvarene u ovom filmu.

Povezana vest:  Kira Najtli u novoj kostimiranoj drami

 

Priča filma prati bivšeg saveznog agenta Benhamina Espozita koji se, pišući knjigu, vraća na stari slučaj silovanja i ubistva lepe, mlade žene, na kome je radio nekada. Potraga za ubicom bila je izuzetno teška, a na mestu zločina nije ostalo dokaza, i Espozito je tada bio prepušten svojim instinktima. Njegova nova istraga postaje vijugav put u potrazi opravdanja za sopstveni život i prilika za suočavanje sa ženom u koju je bio zaljubljen.

Povezana vest:  Deseti beogradski Zombie Walk u okviru programa 17. Festivala srpskog filma fantastike

Ratna drama Ketrin Bigelou “Katanac za bol” (The Hurt Locker), ovogodišnji dobitnik šest Oskara, je potresna priča o timu pirotehničara, dobrovoljaca koji rade na jednom od najopasnijih mesta na svetu. Ovaj napeti pogled na napore jedinice da sačuva mir i opasnosti sa kojom se suočavaju na burnom iračkom ratištu, baziran je na iskustvu novinara i scenariste Marka Boala koji je neko vreme boravio sa specijalnom jedinicom u Iraku.

Ulaznice za  festival Cinema City u prodaji su za projekcije u Srpskom narodnom pozorištu i u open air bioskopu u Katoličkoj porti po ceni od 150 dinara. Ulaz na projekcije u Dunavskom parku, Pozorištu mladih i Muzeju savremene umetnosti je besplatan. Ulaznice se mogu kupiti u Cinema City Box Office-u na Trgu slobode u Novom Sadu.

Povezana vest:  Stiven Spilberg: Nisu mi dali da snimam Džejmsa Bonda

 

 

The Cool Kidz – selekcija filmova za najmlađe

 

U okviru selekcije „The Cool Kidz“ na festivalu Cinema City biće prikazana najnovija filmskа ostvarenja za decu. Mališane očekuje аvanturistička komedija „Kako da trenirate svog zmaja“, smeštena u mitski svet snažnih Vikinga i strašnih zmajeva, čarobna „Alisa u zemlji čuda“ Tima Bartona, animirana komedija „Princeza i žabac “ kao i nova saga o čuvenoj dadilji novo nazivom “Dadilja Makfi i veliki prasak“.