Zilnik

Sinoć otvoren 22. Festival evropskog filma Palić

Dvadeset drugi Festival evropskog filma Palić počeo je sinoć uručenjem nagrada „Aleksandar Lifka“ domaćem sineasti Želimiru Žilniku i jednom od najznačajnijih evropskih autora Roju Andersonu iz Švedske.

I da nije dobio nagradu „Aleksandar Lifka“, misao koju je Žilnik izgovorio tokom ceremonije otvaranja Festivala zaslužuje ne samo da bude zabeležena nego i da se nad njom, kada za to budemo imali vremena, malo dublje zamislimo. Preslišavajući se javno na Letnjoj pozornici šta je to uradio u poslednjih pet godina, od kada je na Festivalu dobio „Underground Spirit“ nagradu, Žilnik je sećajući se STARE ŠKOLE KAPITALIZMA, JEDNE ŽENE – JEDNOG VEKA, PIRIKE NA FILMU i DESTINACIJE SERBISTANA, sjajno poentirao:
„I onda sam pomislio: šta se tu desilo? Pa, desila se jedna stvar. Samo za ovih pet godina situacija se, kao i sve što se danas dešava u svetu, toliko brzo promenila da neke od tema, sudbina i ličnosti koje su pre samo pet godina bile na marginama, kao što su nezaposlenost, ekonomske krize, pa do migranata, postale su sada teme za prve stranice i prve minute svih svetskih medija. U tom smislu, nisam se ja toliko promenio prema mejnstrimu nego je mejnstrim krenuo ka andergraund filmu.“

Povezana vest:  "Uz Fidela do kraja" i "Hitna pomoć" Gorana Radovanovića u Bioskopu DOB

Sve što je pre i kasnije rečeno na otvaranju, posredno ili neposredno, uklapa se i u smisao Žilnikovog promišljanja i u duh Festivala.
Tako je, na primer, strani dobitnik „Lifka“ priznanja Roj Anderson istakao kako mu je drago što Festival podržava intelektualne, a ne „brutalne komercijalne filmove“, kao i da je potreba za festivalima poput Palićkog danas sve veća.

Uručujući nagradu Želimiru Žilniku, predsednica Saveta Festivala Mira Banjac rekla je za njega da je miran i tih čovek, ali da njegovi filmovi „viču“.
„On u svojim filmovima promišlja nad sudbinom malih velikih ljudi koji nas se tiču. Žilnik već odavno pripada evropskoj filmskoj porodici. Kao tihi saputnik gotovo cele njegove i moje karijere izuzetno sam počastvovana da mogu da mu predam veliku i značajnu evropsku nagradu ‘Aleksandar Lifka’ koja se dodeljuje ovde, na sve značajnijem, sve većem i priznatijem Festivalu evropskog filma na Paliću.“

Ističući da su trajanje i konstantan razvoj jedna od najznačajnijih odlika Festivala, gradonačelnik Subotice Jene Maglai podvukao je i jednu njegovu crtu od pre skoro dve decenije:
„Tokom prve dekade Festival je, osim svetskih premijera koje su sa Palića direktno ulazile u bioskopsku distribuciju, bio prvenstveno usmeren ka domaćoj i regionalnoj kinematografiji i tako bio prva tačka susreta tada zaraćenih zemalja. Ovaj podatak se često zanemaruje, ali se radi zaista o hrabrom poduhvatu sa ciljem negovanja kulturnih različitosti susednih zemalja uprkos političkim nesuglasicama.“

Povezana vest:  Megan Foks tri nedelje krila vest da se porodila

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić istakao je da već od samog pojma „evropski festival“ očekuje ozbiljniji i lepši program na Paliću, kao i da Festival u pravom smislu nosi umetničku poruku koju film u sebi i treba da ima.

Posle ceremonije otvaranja, prikazani su filmovi ŽIVOT POSLE Magnusa von Horna i 45 GODINA Endrua Heja, čime je i zvanično počeo Glavni takmičarski program Festivala.

22. Festival evropskog filma Palić održaće se od 18. do 24. jula 2015. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici pod sloganom Evropski san.

Večeras će u okviru Glavnog takmičarskog programa na Letnjoj pozornici od 23h biti održana svetska premijera filma „Rukli“ estonskog reditelja Vejka Onpua (Veiko Õunpuu), koji je odlučio da na Paliću ima premijeru pre filmskih festivala u Torontu i Veneciji. Biće takođe prikazan i film „Moja majka“ – najnoviji naslov poznatog italijanskog reditelja Nanija Moretija (Nanni Moretti).

Selekciju Paralele i sudari otvoriće danas od 17 časova „Fatamorgana“ (Mirage) Sabolča Hajdua (Szabolcs Hajdu), prvi put predstavljen na poslednjem izdanju filmskog festivala u Torontu, koji se bavi pitanjem savremenog robovlasništva i rasizma u Mađarskoj.

Povezana vest:  Pogledajte trejler filma “Hana” (Hanna)!

Selekciju Mladi duh Evrope otvoriće danas (u 21.30h) ostvarenje „Kraj leta“ (End Of Summer) Johana Johansona (Jóhann Jóhannsson), najznačajnijeg živog savremenog kompozitora, dobitnika Zlatnog globusa za muziku za film „Teorija svega“ (za koji je takođe nominovan i za Oskara!), a ovo je njegovo debitantsko ostvarenje kao režisera. Johan Johanson će biti gost Festivala.

Danas će biti održane prve projekcije i u selekcijama Novi slovački film, Novi mađarski film i Ekološki dokumentarci.

Večeras će u bioskopu Abazija na Paliću (19h) takođe biti otvorena izložba posvećenu Pazoliniju „PPP Nove ore dopo“ čuvenog Ilije Šoškića, koji će biti prisutan na otvaranju.

Ove godine će, u periodu od 19. do 23. jula na Velikoj terasi, biti po prvi put organizovan Food Film Fest, jedinstvena filmsko-gastronomska manifestacija u Srbiji. Posetiocima i gostima festivala, novinarima, žiteljima Subotice i Palića, svim ljubiteljima dobrog filma i još bolje hrane, biće ponuđeno uživanje za sva čula. Pripremaće se specijaliteti sa nekoliko kontinenata, biće i ljutog i slatkog – raznih neverovatnih ukusa koji će izazivati senzacije u ustima, kao i odličnog vina… Biće i dobrih filmova, koji asociraju na gastonomska odredišta na koja ćemo vas voditi.