CinemaFresh plakat

Putujući bioskop u sedam mesta u Srbiji

Do 23. avgusta sedam mesta u Srbiji će ugostiti besplatan putujući bioskop na otvorenom pod nazivom Cinema Fresh, na kojem će publika moci da vidi filmove mladih domaćih autora.
U organizaciji Pokretnog alternativnog teatra omladine Smedereva (PATOS) putujući bioskop će posetiti Zrenjanin, Kovin, Veliko Gradište – Srebrno jezero, Mokrin, Trstenik, Obrenovac i Smederevo.
Publiku u svakom mestu očekuju dve filmske večeri, a filmovi će biti prikazani na različitim lokacijama na otvorenom (parkovi, letnje scene, trgovi), navodi se u saopštenju organizatora.
Ideja Cinema Fresh-a jeste da promoviše kulturu biskopa i da bude deo revitalizacije kulture javnih okupljanja, prvenstveno kod mladih. PATOS, inače, već tri godine uspešno organizuje bioskop na otvorenom u Smederevu pod nazivom Patosinema.
Svežinu ovog bioskopa karakteriše i njegov repertoar. Publika će imati prilike da pogleda filmove mladih domaćih autora. Svako filmsko veče će sadržati jedan kratkometražni dokumentarni film i jedan dugometražni igrani film.
Tako će Cinema Fresh publika pogledati nagrađivane igrane filmove „Tilva Roš“ (2010), reditelja Nikole Ležaića i „Neposlušni“ (2014), rediteljke Mine Đukić.
Od dokumentarnih filmova, publiku očekuju filmovi „Kinooperater 2063“, reditelja Nikole Polića i „Posle premijere“, rediteljke Jelene Gavrilović.
Ovakav bioskop ima za cilj da donese publici duh nove filmske energije i izraza mladih autora, koji obrađuju teme koje se direktno i iskreno obraćaju mladima, ali i čitavom društvu.
Projekata Cinema Fresh Udruženje PATOS realizuje u saradnji sa lokalnim partnerima, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Povezana vest:  Najveći vodič kroz Dizni crtaće