Chasing a Dream

Filmu „U potrazi za snom“ nagrada na Sarajevo Film Festivalu

Dokumentarni film reditelja i producenta Mladena Mitrovića „U potrazi za snom“, snimljen u koprodukciji Srbije, BiH i Hrvatske, osvojio je srce publike na 21. Sarajevo Film Festivalu, saopštila je danas producentska kuća „Fabrika snova“.
U konkurenciji dokumentarnih filmova, koju je žiri ocenio najjačom u istoriji festivala, film „U potrazi za snom“ dobio je nagradu publike, a po broju glasova nadmašio je i selekciju igranih filmova na festivalu, navodi se u saopštenju.
Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu prikazano je 259 filmova iz 57 zemalja.
Film „U potrazi za snom“ je sniman više od pet godina na četiri kontinenta, u 12 država (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Rusija, Švedska, Tunis, Turska, Irak, Meksiko i SAD), a realizovala ga je producentska kuća Fabrika snova iz Beograda u saradnji sa bosanskohercegovačkim i hrvatskim koproducentima – Balkan Art Centar iz Sarajeva i Factum iz Zagreba, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije.
Na Sarajevo Film Festivalu ovaj film je imao svetsku premijeru, a u planu su premijere u Beogradu i Zagrebu.
Priča počinje za vreme cunamija u Tokiju kada reditelj Mladen Mitrović stupa u kontakt sa kompozitorkom muzike za svoj prvi igrani film „Haustorče“ (1987), Jadrankom Stojaković.
Ubzo posle toga odlazi na proslavu mature u svoj rodni grad- Sarajevo, u kome će sasvim slučajno sresti jednog od jedanaest nekadašnjih glumaca iz svog filma.
Potreba da prekine svoju dvadesetogodišnju filmsku samoizolaciju i želja da sazna šta se tokom i posle rata desilo sa nekadašnjim dečacima iz njegovog filma – Bošnjacima, Srbima i Hrvatima (učenicima škole „Bratstvo i jedinstvo“), pokreće Mitrovića na put dug 50.000 kilometara, tokom koga će ih sve pronaći i dovesti „kući“ – u haustorče u kome su se igrali kao deca, prvi put zapalili cigaretu „na štipaljku“ i maštali o svetu odraslih, koji ih je kasnije vodio sve dalje od velikih želja i dečijih snova, navodi „Fabrika snova“.

Povezana vest:  Billie Eilish napisala naslovnu numeru za novi film o Bondu