Muhammad - The Messenger of God poster

Suniti traže zabranu novog filma o Muhamedu

Novi film o proroku Muhamedu mogao bi da obori rekord gledanosti u Iranu, u kome najveći deo stanovnika su šiiti, ali pojedini sunitski klerici u arapskom svetu zahtevaju da Teheren zabrani prikazivanje tog filma, prenosi Rojters.
Film „Muhammad, Messenger of God“, koji je podržala država i režirao Majid Majidi, sa budžetom od 40 miliona dolara je najskuplji iranski film.
„Odlučio sam da snimim ovaj film kako bi se borio protiv novog talasa islamofobije na Zapadu. Zapadna interpretacija islama je puna nasilja i terorizma“, izjavio je Majidi za konzervativni iranski magazin „Hezbolah lajn“.
Prvi deo planirane trilogije traje 171 minut i fokusira se na prorokovo detinjstvo, s tim da se njegovo lice ne prikazuje u skladu sa tradiconalnim pravilima islama.
Kamera prikazuje dečaka od pozadi ili samo njegovu senku, a ime dečaka koji igra Muhameda nije obelodanjeno.
Egipatski „Al-Azhar, prestižan Institut sunitskog islama, nije zadovoljan preduzetim merama i pozvao je Iran da zabrani film.
„Šerijat zabranjuje prikazivanje proroka. Nije dozvoljeno u islamu da neko (glumac) ima kontradiktorne, oprečne uloge. Nekad ga vidimo kao mrtvog pijanog, nekad kao ženskaroša i onda on igra proroka. To nije dozvoljeno“, naglasio je dekan Islamskog teološkog fakulteta Abdel Fattah Alawari.
Regionalni rivalitet između sunita u Saudijskoj Arabiji i šiita u Iranu je intenziviran poslednjih decenija, ali još uvek nije bilo zvaničnog komentara Saudijske Arabije povodom filma.
„Većina tih reakcija su političke prirode. Siguran sam da ljudi iz Al-Azhara nisu ni pogledali film. Protiv su njega samo zato što predstavlja kulturni izvoz Irana“, rekao je Rojtersu Sami Yusuf, jedan od najvećih muzičkih zvezda islamskog sveta, koji peva saundrek za film.
On je dodao i da je sramota da su bila samo dva veća projekta koja opisuju život Muhameda nasuprot mnogima o životu Isusa Hrista.
Prikazivanje Muhameda često izaziva bes i nemire muslimana koji to smatraju bogohuljenjem.
Poslednje u nizu je bilo ubistvo 12 zaposlenih u francuskom satiričnom nedeljniku „Šarli ebdo“ u januaru ove godine, kao osveta zbog karikature Muhameda.
Film „Mohammad, Messenger of God“ se trenutno prikazuje u 143 bioskopa u Iranu, a predstavnici jednog od njih, ne želeći da budu imenovani, rekli su da je to trenutno najpopularniji film.

Povezana vest:  Održan prvi Filmski čas SNIMI SVOJ FILM: MOJE ŠKOLSKO...