everest
„Everest“ otvorio filmski festival u Veneciji
 
Projekcijom filma „Everest“ u glavnoj sali Filmske palate (Palazzo del Cinema) na ostrvu Lidu u Veneciji u sredu uveče počeo je 72. Međunarodni filmski festival.
Crvenim tepihom na venecijanskoj Mostri prošli su italijanski glumci, članovi žirija a među glavnim zvezdama bili su američki glumci Džejk Džilenhol, Džoš Brolin, Džejson Klark i reditelj Baltazar Kormakur, koji su snimili „Everest“, javile su agencije.
Drama je zasnovana na stvarnim događajima iz 1996. godine dve ekspedicije koje su osvojile najviši vrh na svetu, ali su upale u snežnu oluju.
I snimanje filma prekinuto je zbog još strašnije tragedije aprila 2014, kada je u lavini poginulo 16 osoba.
Islanđanin Kormakur snimao je u Nepalu i u legendarnom italijanskom studiju „Ćinećita“ (Cinecitta).
U takmičarskom programu do 12. septembra biće prikazan 21 film, između ostalog, za Zlatnog lava boriće se dokumentarna nemačko-francusko-holandska koprodukcija ruskog reditelja Aleksandra Sokurova „Frankofonija. Luvr pod nemačkom okupacijom“, animirani film o sredovečnom muškarcu zamorenom jednoličnim životom Čarlija Kaufmana i Đuka Džonsona „Anomaliza“ (Anomalisa), „Zveri bez nacije“ (Beasts of No Nation) o afričkom dečaku u centru oružanog konflikta mladog Amerikanca Kerija Fukunage.
Van konkurencije biće prikazan film tajvanskog reditelja Caja Ming-Lijanga „Podne“, kao i „Crna misa“ (Black Mas s) u kom glumi Džoni Dep.
U konkurenciji je i film „Spotlight“, koji je režirao Tom Mčarthy, biće prikazan i film Drejka Doremusa „Equals“, a u Veneciji će biti i Rejf Fajns i Tilda Svinton, koji glume u rimejku „Bazena“ – „A Bigger Splash“ reditalja Luke Gvadanjina.
Za priznanje najstarijeg filmskog festivala takmičiće se i film „Remember“ o lovcu na naciste koji kreće u osvetu svoje porodice, dok izraelski reditelj Amos Gitai donosi film o atentatu na premijera Jicaka Rabina „Rabin, The Last Day“.
Publika će imati priliku da vidi i novo delo francuskog filmskog umetnika i fotografa Jana Artisa-Bertrana „Human“, koji će biti prikazan 11. septembra, istovremeno u UN u Njujorku i u Veneciji.
Na čelu žirija je Oskarovac, meksički reditelj Alfonso Kuaron a ove godine Zlatni lav za životno delo biće dodeljen francuskom režiseru Bertranu Tavernijeu.
Povezana vest:  „Oaza” Ivana Ikića najbolji domaći film po izboru kritičara FIPRESCI Srbija