becki filmski festival

Beč: filmski festival o ljudskim pravima „this human world“

U Beču se od 3. decembra održava osmi festival filma o ljudskim pravima pod nazivom „this human world“. Tokom devet dana posetioci će imati priliku da u pet bečkih bioskopa pogledaju filmove bliske društvenoj stvarnosti koji se bave konfliktima, zauzimaju stav, ali ne sa podignutim prstom, već pažljivo, potresno, ponekad i humoristično.

Povezana vest:  Reditelj filma Poslednji Srbin u Hrvatskoj, Predrag Ličina, održao Master class u EU info centru

Na festivalu će biti prikazani istaknuti austrijski i međunarodni filmovi iz prošle godine koji se retko mogu videti na bioskopskim platnima. Na programu je oko 70 dokumentarnih i igranih filmova, a na festivalu će se pored redovnog programa održavati i diskusije, tribine, radionice i koncerti.

Pored ljudskih prava u fokusu festivala je i filmska produkcija i umetnički izraz. Festival „this human world“ ne predstavlja filmove samo kao komentare na ljudska prava, nego predstavlja i stvaralački i umetnički kvalitet filmova kao i platforumu za umrežavanje sa ostalim svetskim festivalima sličnog žanra. Filmovi govore o pričama ljudi u različitim situacijama iz različitih uglova gledanja. Oni su i svedoci ljudskog samopotvrđivanja u problematičnim uslovima.

Povezana vest:  Gran Pri i najbolja režija za film OKUPIRANI BIOSKOP na Martovskom festivalu

Festival traje do 11. decembra, a više informacija o programu i filmovima dostupno je na strani: www.thishumanworld.com.