wim-wendersVenders završio film o Pini Bauš

 

Nemački sineasta Vim Venders (Wim Wenders) završio je snimanje filma u čast koreografkinje Pine Bauš (Bausch) koja je umrla juna 2009.

-Taj film smo s Pinom planirali 20 godina – izjavio je Venders Frans presu na međunarodnom filmskom festivalu Transilvanije koji se održava u rumunskom gradu Klužu.

Povezana vest:  Novi Džejms Bond je Idris Elba?

„Koncept je bio da nas ona uvede u svoj univerzum. To je trebalo da bude nešto kao ‘roud muvi’ u kojem bih je ja pratio na putovanjima u inostranstvo. Sada je to sasvim drugačiji film“, objasnio je režiser.

Pina Bauš, jedno od najznačajnijih imena savremenog plesa, iznenada je umrla u 69. godini, mesec dana pre početka snimanja, a Venders je naveo da je tada pomislio da odustane od projekta.

Povezana vest:  Film Darka Bajića „Ime naroda” na svečanom otvaranju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije - LIFFE

-Ubrzo smo, članovi njenog baleta Tancteatar (Tanztheatar) iz Vupertala i ja, međutim, zaključili da joj dugujemo taj film – rekao je Venders i dodao da je film trenutno u fazi montaže i da neće biti gotov pre iduće godine.

Nemački sineasta dobitnik je Zlatne palme u Kanu za film „Pariz, Teksas“, a autor je i ostvarenja „Nebo nad Berlinom“, „Lisabonska priča“, „Hotel od milion dolara“ i „Klub Buena Vista“.

Povezana vest:  Kristijan Bejl u novom projektu