21. Festival autorskog filma

21. FAF: Predstavljen program „ACID“

U Domu omladine održana je konferencija na kojoj je predstavljen jedan od pratećih programa „ACID“. Ispred Francuskog instituta govorila je An Loren, dok je udruženje ACID predstavila Fabien Anklo. Budući da francuski filmovi igraju veliku ulogu na Festivalu autorskog filma, An Loren se osvrnula na ovogodišnji program, pogotovo film „Frankofonija“, Aleksandra Sokurova.

– Mislim da je jedan od razloga zbog kojih je Sokurov snimio taj film ljubav prema Luvr, ali da prikaže kako ljudi razvijaju bliskost tokom sukoba. Frankofonija ujedinjuje ljude i pomaže im da prevaziđu barijere, zato i ulažemo toliko napora ovde u Srbiji kako bi promovisali našu kulturu. Saradnja sa FAF-om je nešto čemu pridajemo puno pažnje, jer je ovo jedinstvena prilika da pokažemo panoramu francuske kinematografije – rekla je Loren.

Predstavnica udruženja ACID, Fabien Anklo objasnila je kratko istorijat udruženja i najavila filmove u okviru ovog programa.

Povezana vest:  Premijera filma Luka Besona "Lusi" u Sinepleksu 20.avgusta

– Hvala Francuskom institutu i FAF-u što su nas pozvali da učestvujemo. Umetnike u Francuskoj smatraju razmaženom decom filma budući da postoje brojne ustanove koje se time bave, ali udruženje ACID je nastalo od strane mladih režisera koji žele da pokažu svoj rad. Pre 23 godine potpisan je manifest od strane 200 reditelja, a taj dokument se poklopio sa pojavom Sinepleksa u Francuskoj i bio je odgovor na fimove koji se prave radi masovnosti. U našoj mreži imamo 350 sala širom Francuske i putem njih promovišemo mlade reditelje koji su spremni da se upuste u avanturu snimanja nezavisnog filma. Oni su uvek u salama nakon prikazivanja filma kako bi razgovarali sa publikom i dalje širili glas umetnosti. Imamo sklopljen ugovor sa Kanom kako bi filmovi koji još uvek nemaju distributere prikažemo u okviru ovog festivala i na taj način damo dodatnu vrednost tim filmovima. Počeli smo saradnju sa 20 zemalja i 50 festivala kako bi dalje promovisali filmove, a Srbija i FAF su jedni od njih – rekla je Anklo.

Povezana vest:  Pejntbol (Paintball, 2009)

U okviru programa „ACID“ danas će biti prikazana dva filma u sali Amerikana u Domu omladine. To su:

„Iza senke“ u 16:00h
„Spartakus i Kasandra“ u 18:30h

Ovogodišnji Festival autorskog filma donosi čak 84 ostvarenja podeljena u osam programskih celina. Glavni, takmičarski program čine 22 filma od čega 12 u konkurenciji za Gran pri festivala Aleksandar Saša Petrović.

Filmovi koji konkurišu za Gran pri su „Šaulov sin“ Lasla Nemeša, „Četvrti pravac“ Gurvindera Singa, „Blago“ Kornelia Porumboiua, „Zemlja i senka“ Cesara Augustoa Aceveda, „Mahnitost“ Emina Alpera, „Džejms Vajt“ Džoša Monda, „Pod električnim oblacima“, Alekseja Germana, „Projekat stoleća“ Karlosa Kvintela, „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović, „Chevalier“ Atine Cangari, „Porodica“ Saše Radojevića i „Fatima“ Filipa Fukona.

Povezana vest:  Nova uloga Holi Hanter

Pored glavnog programa, festival čine još prateći programi „Bande a part“, „Hrabri Balkan“, retrospektive filmova Krste Škanate, Bore Draškovića i Jana Cvitkoviča, „Focus France/ACID“, „Balkan film connection“ i „Debitanti – istorija autorskog filma“.

Festival se održava na više lokacija u gradu: Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), Domu kulture Studentski grad, bioskopu „Fontana“, UK Parobrod i Art bioskopu – Kolarčeva zadužbina.

Konferencija povodom programa „BFC“ zakazana je za sredu 2. novembar u 12 časova u Domu omladine. Na njoj će govoriti Stefan Arsenijević, Lajla Štiler, Srđan Koljević, Puriša Đorđević i učesnici Balkan Film Connectiona. Takođe, odmah posle te biće održana i konferencija o filmu „Naša svakodnevna priča“ na kojoj će govoriti Ines Tanović i Alem Babić.