Alternative 15

Festival novog filma i videa od sutra do 12. decembra

Festival novog filma i videa „Alternative film/video 2015“ biće održan od sutra do 12. decembra u Domu kulture Studentski grad, a u takmičarskom programu biće prikazan 41 eksperimentalni film iz 22 zemlje.
Žiri u sastavu: autorka iz Hrvatske Ana Hušman, filmski kritičar iz Engleske Nil Jang i teoretičar iz Beograda Stevan Vuković, odabraće 10 filmova za „Listu značajnih ostvarenja festivala“.
Nagrađeni autori će imati priliku, kao gosti rezidencijalnog programa, da snime film u produkciji Akademskog filmskog centra.
Glavni program festivala biće otvoren projekcijom filma „The Exquisite Corpus“, svetski poznatog austrijskog avangardiste Petra Čerkaskog.
Otvaranje festivala posvećeno je Vukici Đilas i njenim „Home Movies“ filmovima koje je snimala 8mm filmskom kamerom, o čemu će govoriti reditelj Slobodan Šijan.
Projekciju filmova Vukice Đilas pratiće klavirske improvizacije sastava LP Duo (Sonja Lončar i Andrija Pavlović).
Iste večeri biće otvorene izložbe „Doplgenger“ autora Isidore Ilić i Boška Prostrana i „Pansini, Geff i Mi“ autora Diane Nenadić i Željka Serdarevića.
Prateći program biće posvećen hrvatsko-srpskim avangardnim filmskim preplitanjima Beograd – Zagreb – Split koja su jugoslovenski avangardni filmski pokret svrstala u vrh svetskog.
Najavljena je premijera filma „Martinac“ Zdravka Mustaća o čuvenom splitskom avangardisti, a autorka iz Zagreba Ana Hušman predstaviće svoje nove filmove snimane 16mm filmskom kamerom.
Tema festivala je eksperimentalni film u vreme interneta pa će biti organizovani okrugli stolovi – „Alternativni film i video u vreme interneta“ i „Istraživački forum“.
U fokusu festivala biće program „A Different Paris“ u okviru koga će biti predstavljeni filmovi nezavisnih francuskih autora iz kino kluba „Collectif Jeune Cinema“, kao i festival eksperimentalnog filma „Festival des Cinemas Differents et Experimentaux de Paris“.
Završne večeri manifestacije biće dodeljene nagrade, koncert će održati beogradski di-džej Hetema i predstavljeni radovi radionice vizuelnog oblikovanja.
Ulaz na festival je besplatan.

Povezana vest:  „Hitna pomoć“ stiže u bioskope