Alternative 2015 zatvaranje foto petar markovic

DODELJENE NAGRADE FESTIVALA ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2015

U subotu 12. decembra u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad, saopštene su odluke žirija Festivala novog filma i videa ALTERNATIVE FILM/VIDEO 2015. Žiri u sastavu Ana Hušman, autorka iz Hrvatske, Nil Jang (Neil Young) filmski kritičar iz Engleske i Stevan Vuković, teoretičar iz Beograda doneli su odluku o filmovima koji su se našli na Listi značajnih ostvarenja Festivala, čiji će autori imati priliku da u narednih godinu dana, kao gosti rezidencijalnog programa, snime film u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG, organizatora festivala.
Na listi značajnih ostvarenja našli su se sledeći filmovi:
Pure Virtual Function, Péter Lichter (Peter Lihter), Mađarska
Holivudski film je mrtav, slava mu! Živeo je brzo, umro je u cvetu starosti, postao je lep leš.
27.12.2013 St. Louis Senegal, Friedl vom Gröller (Fridl fom Gruler), Austrija
Ovaj film je dokaz ne samo da je običan filmski kadar i te kako kadar da pokrene svet, već da je filmska traka od 16mm dovoljen dužine da to zabeleži.
Demountable, Douwe Dijkstra (Duve Dijkstra), Holandija
Film koji kroz male svakodnevne stvari koristeći alate i metode dečje igre maštovitim i razigranim filmskim jezikom analizira apsurdnost aktualnih događaja u svetu.
(Ovom filmu se dodeljuje i nagrada „Ivan Kaljević“ u znak sećanja na prerano preminulog autora avangardnih i alternativnih filmova Ivana Kaljevića)
A Fire in My Brain That Separates Us, Benjamin Ramirez Pérez (Benjamin Ramirez Perez), Nemačka
Predmeti, stan, atmosfera, flaks i svećnjaci. Screen kompjutera. Kombinacija apsurdnih zbivanja, malih događanja, raspada i neposlušnost samih objekata ispred kamere. Spretno izvedena filmska atmosfera, suspenzija događanja i tupost udarca. Nemogućnost odlaska.
This is Not Another Spaghetti Western, Asbel Esteve Obiol (Asbel Esteve Obiol), Španija
U ovom duhovito montiranom malom omageu lokalitetima autor nas navodi na nanovo razmišljanje o mestima od važnih ili manje važnih istorijskih zbivanja, zajedničkih sećanja aktualizirajući pitanje odnosa fikcije i prenošenja stvarnosti u film. Sećanje na događanje, stvarno događanje ili reeanactement zbivanja, dokumentarni film ili igrani film..
9,8m/s., Davorin Marc, Slovenija
Ovaj film određuje ekspresivna vizura, minimalizam u postupku i fokusiranost na eksperiment kojim se banalni prizor oneobičava da bi se time transformisao u događaj, koji se doživljava sinestetički. Poseban kvalitet ovog rada je njegovo neposredno dejstvo na gledaoca, koji biva uvučen u ritmički proces apstrahovanja prikazanog.
The Figures Carved Into the Knife by the Sap of the Banana, Trees Joana Pimenta (Tres Joana Pimenta), Portugal
Arhiva kolonijalne prošlosti fikcionalizovana je na prilično osoben način i pretvorena u narativni osnov misteriozne priče o razmeni pisama na liniji koja se prostire između ostrva Madeira i Mozambika. Meditativni tok slika, praćen glasom iz pozadine ostvaruje posebnu atmosferu u kojoj se ostvaruje hibrid kolonijalne i naučne fantastike.

Povezana vest:  The Hobbit bi mogao da bude najskuplji film svih vremena

The Exquisite Corpus, Peter Tscherkassky (Peter Čerkaski), Austrija
Nudistički, erotski i porno filmovi, slučajno sakupljeni iz privatnih izvora korišćeni su kao sirov materijal za stvaranje oniričke fantazije u kojoj se na ovom autoru prilično svojstven način ostvaruje orgija značenja i referenci, a ujedno i materijalnih i fizičkih efekata manipulacije trakom. Preobilje vizuelnih senzacija kojim ovaj film bombarduje posmatrača postavljeno je u vrlo strogo određenu filmsku strukturu koja podstiče na mišljene o tome šta film sve može da bude i otvara bezbroj mogućnosti za dalji rad u polju filmskog eksperimenta.

Povezana vest:  Premijera filma "Besmrtnici" 16. novembra