john williams composer

Oskar: 50. nominacija za kompozitora „Ratova zvezda“

Američki kompozitor i dirigent Džon Vilijams je ove godine ponovo u trci za Oskara za najbolju originalnu muziku, ovog puta sa temom filma „Ratovi zvezda: Buđenje sile“, Džej Džej Abramsa.
To je 50. nominacija za 83-godišnjeg maestra koji je komponovao čuvene neoromantične teme za filmove kao što su „Indijana Džons“, „Supermen“ i „Ajkula“.
Ukoliko 28. februara bude osvojio nagradu Američke filmske akademije, to će biti njegov šesti Oskar u karijeri.
Godine 1978, Vilijams je osvojio prestižni trofej za originalnu muziku prvog filma iz serijala „Ratovi zvezda“ – „Nova nada“, u režiji Džordža Lukasa. Sedam godina ranije, njujorški kompozitor je osvojio Oskara za muziku u filmu „Violinista na krovu“.
Njegova saradnja sa slavnim rediteljem Stivenom Spilbergom doneće mu još tri trofeja, i to za filmove „Ajkula“ (1976), „E.T. Vanzemaljac“ (1982) i „Šindlerova lista“ (1993).
Ove godine, holivudski maestro će se za Oskara nadmetati zajedno sa drugim velikim imenima filmske muzike poput Tomasa Njumena kom je Spilbergov film „Most špijuna“ obezbedio 13. nominaciju i legendarnog italijanskog kompozitora Enija Morikonea koji je sa vesternom Kventina Tarantina „Podlih osam“ dobio svoju šestu nominaciju.
U trci za Oskara je i islandski umentnik Johan Johanson, poznat po elektronskoj, minimalističkoj muzici, koji je pisao temu za triler Denija Vilneva, „Sikario“, i kom je ovo druga nosminacija.

Povezana vest:  Glumica Ema Roberts "lovi" princa Harija

PHOTO: Tommaso Boddi/WireImag