geogre clooney berlin

Džordž Kluni: Oskari se kreću u pogrešnom pravcu

Nakon glumice Džejde Pinket Smit i reditelja Spajka Lija, kritikama ovogodišnjeg izbora nominovanih za Oskare, u kom nema nijednog crnog glumca ni glumca neke od manjinskih zajednica, priduržio se i dvostruki Oskarovac Džordž Kluni.
-Američka filmska akademija se kreće u pogrešnom pravcu. Moramo to da poboljšamo. Bili smo bolji ranije – kazao je slavni glumac, prenosi BBC.
-Pre deset godina, Akademija je svoj posao bolje obavljala. Setite se samo koliko je Afroamerikanaca tada bilo nominovano. Oko 2004, bilo je puno nominovanih crnaca, kao što su Don Čidl i Morgan Frimen“, naveo je on, dodavši da crnci s pravom smatraju da ih filmska industrija zapostavlja, te da je trebalo da filmovi „Creed“, „Concušion“, „Beasts of No Nation“ i „Straight Outta Comton“ dobiju više nominacija.
-Mi sada govorimo o Afroamerikancima, a za Hispanoamerikance je situacija još gora – ocenio je Kluni.
Njegova kenijska koleginica Lupita Niongo, zvezda filmova „12 godina ropstva“ i „Ratovi zvezda: Buđenje sile“, izrazila je svoje razočarenje potpunim odsustvom raznovrsnosti među nominovanima.
Glumica, koja je 2014. osvojila Oskara za najbolju sporednu ulogu, napisala je na Instagramu da „podržava one koji pozivaju na promenu“, ističući da bi dodela Oskara trebalo da bude „svestrani prikaz onog najboljeg što filmska umetnost ima danas da ponudi“.
Kritikama se pridružio i britanski reditelj Stiv Mekvin, čija je drama „12 godina ropstva“ pre dve godine osvojila Oskara za najbolji film.
-Crnim glumcima se moraju pružiti fer šanse. Mislim da rasizam ima puno veze s tim, ali da se i sami ljudi ne usuđuju da razmišljaju van određenih formi, za koje misle da su zadate – objasnio je Mekvin za BBC.
Njegov zemljak Dejvid Ojelovo, koji je tumačio lik Martina Lutera Kinga u filmu „Selma“, kazao je da ga Američka filmska akademija ne reprezentuje premda je njen član.
-Ta institucija ne reflektuje američku naciju – ocenio je on, aludirajući na činjenicu da su više od 90 odsto članova akademije belci.

Povezana vest:  Most dobija ime po Čaku Norisu